Grisette

För fem år sedan var det få svenska bryggare som visste vad en ‘saison’ var eller som överhuvudtaget ens hade i åtanke att brygga en ‘saison’! Nu finns det tydligen 26 st svenska saison enligt ratebeer (tack Fredrik). Kul och välförtjänt. Det är en fantastisk ölstil.

20130118-144449.jpg
Min undran är när eller om ‘grisette’ någonsin kommer att få samma nytändning och samma rampljus? Nu är det kanske inte alla som känner till denna ölstil som lever ett tämligen undanskymt liv i en nedlagd vallonsk kolgruva så låt mig få påminna era grå…
När jordbrukssamhället i de vallonska (främst Hainaut) delarna gick mot industrialism och framförallt kol & stengruvor så föddes nya idéer och ny öl. Eftersom ‘saisonen’ ansågs vara en bondöl fick ‘grisetten’, gruvarbetarnas öl, se dagens ljus.

20130118-145506.jpg
Som i så många andra fall vet man inte vad namnet härrör ifrån. Att ‘gris’ är grå på franska och det är en vanligt förekommande kulör i gruvan är alla med på men den feminina formen sätter griller i huvudet på folk. Porfyr var en av de saker man sökte efter i underjorden och dess grå färg har också koppling till namnet och mellan 1960-1985 så bryggde Lefebvre en ‘grisette’ som hette just ‘Porph Ale’ som var mycket uppskattad. När det begav sig fanns det upp emot 30 olika ‘grisetter’ men nu finns det bara ett bryggeri som håller namnet vid liv och hur typriktig ölen är kan jag bara spekulera i. Med tanke på att den har dykt upp i många former, färger, smaker och skepnader ställer jag mig lite skeptisk…

20130118-151830.jpg
En traditionell ‘grisette’ var svag, mellan 3-5%, lätt i kroppen, ren, torr och uppfriskande. Det låter väldigt ‘saisonlikt’ men enligt vissa kom ‘grisettens’ fräschör från humlen och inte från lactosyror som i en gammaldags ‘saison’. Mellan 1/7 och 1/10 av malten ska vara mältad vete vilket också är en skillnad från ‘saisonen’ samt att vissa hade långa koktider för att ölen skulle bli bärnstensfärgad. Dock menar andra att ‘grisetten’ var en gyllene öl så färgen verkar inte vara stilfaktor. Det skulle vara intressant att få pröva en stilren och ‘äkta grisette’, eller hur Brekeriet?

Tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

4 tankar på “Grisette

 1. Informativt och bra skrivet som alltid! Följdfråga: har stål/järn/smed-folket en egen sorts öl dom med? Då känns det ju som jag liksom lite solidariskt bör dricka den oftare 😉

 2. Hej!
  Vi har som nytt bryggeri släppt en saison som typmässigt egentligen kanske passar in bättre på beskrivningen grisette. Saison är ju som stiltyp rätt spretig och det finns väldigt många tolkningar som nog ligger väldigt långt från ursprunget. Våran är tänkt mer ursprungsnära med en alkoholhalt på 4,3%, brygd med vete och pislnermalt och kryddad med ingefära och koriander. Väldigt lätt i kroppen men inte snustorr som vichyvatten. Finns tyvärr endast på några krogar i Östersund men är du nära så passa på. Det du beskriver låter ju väldigt spännande, måste kolla det där!
  Mvh

  • Hej.
   Vad trevligt! Jag hänger inte i Östersund så ofta även om jag minns ett fantastiskt besök på Innefickan för nio år sedan. Dock har jag några bekanta som jag skulle kunna passera förbi er…
   Saison är ju en gudomlig öltyp. Jag vurmar starkt för typen och när vi tog fram vår saison för fyra år sedan var det inte många (åtminstone inte vanliga dödliga) som visste vad det var. Jag är sjukt glad att det sprider sig i Sverige!
   Angående er öl så låter det grymt och eftersom det inte finns någon typriktig Grisette kvar är det lite svårt att veta hur den var så varför inte? Dock är er kryddning lite oortodox för en Grisette, men intressant. Sedan är det utseendet, där Grisetten beskrivs som bärnstensfärgad mest pga långa koktider som jag förstår det. Nu framgår detintevilken färg er öl har!
   Jag gillar att ni ligger relativt lågt i procenten, vilket inte hör till vanligheterna nu när ‘supersaison’ är populärt.
   Lycka till och vi kanske ses snart!

   Vänligen/
   Jens

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s