Bu!

För tio år sedan var detta bryggeriet alla ölnördars våta dröm. Amerikanare kunde sälja sin mor bara för att få dofta på korken…

20130116-235211.jpg
”Une brasserie pas comme les autres…” (Ett bryggeri inte som andra) står det på hemsidan och det skriver jag under på. Hjärnan bakom det hela är en man vid namn Dany Prignon. Om han är galen eller genialisk låter jag vara osagt men udda öl kan han brygga och ibland blir det sagolikt bra, men alltid konstigt.

20130117-000644.jpg
Dany Prignon och hans far drog igång bryggeriet 1988. Det döptes till ‘Fantôme’ efter prinsessan Berthes spöke som sägs vandra i nejden kring Soy där bryggeriet ligger. Anledningen till att Dany började var att han inte tyckte det fanns någon kulinarisk specialitet i området och eftersom han då jobbade på lokala turistbyrån var han ganska angelägen om att locka turister…

20130117-002852.jpg
…och det har han gjort! Ölnördar har vallfärdat hit i över tjugo år. Jean-Louise Dits på bryggeriet Vapeur hävdar att det är han som lärt Dany att brygga. Sant eller inte men en sak har de båda bryggarna gemensamt och det är att de inte kan hålla fingrarna ur kryddburken.

20130117-003621.jpg
Maskrosor, oregano, apelsiner, grönt te, kakao, svart och vitpeppar är bara några av de märkliga saker Dany har i sina öl. Tokigt, roligt och ibland för mycket. Det är ingen som kan kalla honom feg åtminstone och han kommer undan med det mesta, ibland utan att han ens har för avsikt att göra det. ”With joy and a little bit mischief” (Med glädje och på lite jävelskap) bryggde han…

20130117-005519.jpg
…och tanken var att den skulle bli så besk att ingen skulle kunna njuta av den! Märk väl att detta var innan den stora IPA-vågen men det blev ändåmraka motsatsen, alla älskar den! Så klart…

Tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s