”Vi lever i Belgien men begravs i Nederländerna” säger munkarna på De Achelse Kluis, klostret som brygger de yngsta av alla trappistölen. Anledningen är att klostret, som är beläget i byn Hamont-Achel, ligger på gränsen mellan länderna och själva huskropparna med allt vad det innebär ligger i Belgien och kyrkogården i Nederländerna.
Klostret uppfördes 1844 på en plats där det stått ett cistersienskapell sedan mitten på 1600-talet.
Munkarna började brygga öl redan 1852, mestadels för eget bruk, och gjorde så fram till första världskriget när de blev plundrade av tyskarna. Tanken var att bryggerinäringen skulle tas upp strax efter kriget men det skulle ta tid…
När Achel 1970 öppnade en butik i anslutning till klostret där man kunde köpa choklad och öl fick de ofta förfrågningar om deras egen öl. Munkarna valde då att etikettera om en befintlig öl från ‘De Kluis’ (bryggarna av Hoegaarden) och gjorde så fram till 1985. Därefter lincensbryggde man en liknande öl först hos ‘Sterkens’ och sedan hos ‘Den Teut’ tills man beslutade sig för att öppna ett eget bryggeri.
Dörrarna till bryggeriet slogs upp 1998, mycket tack vare hjälp av Westmalle, och inte nog med det utan man öppnade också en bryggpub vilket inte hade existerat i trappistvärlden förut! Fram till och med 2001 kunde man bara dricka öl från kran på klosterbryggpuben men då lanserades en ‘blond’ och en ‘bruin’ och det är de som finns än idag om än utan barnsjukdomar vilket jag tyckte de hade i början. Några år senare kom ‘Extra’ som är en kraftigare mörk öl, först tänkt som julöl, men munkarna tyckte den var så bra att de valde att brygga den året om. Bra beslut!
Achel är det minsta av trappisterna på många sätt. Det är endast åtta munkar totalt på klostret och av dem är en involverad i ölbryggningen. Totalt är de två stycken som brygger och den årliga produktionen 2011 var blygsamma 4160 hl. Otroligt att vi utan problem kan beställa ölen här i Sverige!
Tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe