En söndagsskröna

”Broeder Jakob, broeder Jakob,
Slaapt gij nog, slaapt gij nog?
||: Hoor de klokken luiden, : ||
Bim bam bom, bim bam bom.”

”Frère Jacques, Frère Jacques
Dormez-vous, dormez-vous?
||: Sonnez les matines, : ||
Din dan don, din dan don.”

20130407-175056.jpg
Ni känner till barnvisan Broder Jakob, förmodar jag, och i Belgien finns det en bryggare utan bryggeri som brygger en öl med samma namn. Jag nämnde honom häromdagen och blev så förtjust i skrönan om Broder Jacob att jag vill delge er den!

20130407-175819.jpg
Året är 1385 i nådens år. Jacobus Klaaszn är en 16 årig novis som får i uppdrag av abbotten att bli broder Isidoors lärjunge. Broder Isidoor var klostrets bryggmästare och närmare 80 år. Abbotten var rädd att han skulle ta recept och kunskap med i graven och därför fick Jacobus gå i Isidoors lära.

20130407-210212.jpg
Broder Jacob var en nitisk student. En dag blev han skickad till klostret i Rochefort och väl där fick han prova deras öl. Till skillnad från Broder Isidoors öl var denna kraftigare och smakrikare. Den flitige Jacob förhörde sig med bryggmästaren på Rochefort hur man gjorde och när han återvände hem bekände han för Isidoor vad han hade lärt sig. broder Jacob bad abbotten om tillåtelse att försöka brygga en kopia på Rochefortölen.

20130407-210256.jpg
Broder Jacob får möjlighet att brygga sin öl förutsatt att han brygger den på sin egentid vilket innebär att det blir många sena nätter i bryggeriet. Till slut händer det ofrånkomliga och Broder Jacob försover sig.
”Broder Jacob sover du, sover du?”

20130407-210330.jpg
Till slut kan dock Jacob presentera en öl för abbotten och den faller i god jord. Abbotten är mycket nöjd men också aningen oroad. En så god och stark öl är förrädisk om man inte är van därför serverades den endast i hemlighet och till få utvalda ända tills…

20130407-210413.jpg
…Johan Claes och hans kollega Bruno Verbiest släppte ‘Broeder Jacob Bruin’ 2010 tillsammans med ‘Broeder Jacob Tripel’. Nu har de även släppt en variant med kaffe i och en portvinsfatslagrad julöl men det är en annan historia.

Tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s