”Jag gillar inte öl…”

Detta är en kommentar som jag får titt som tätt i baren. Utan att skriva någon på näsan försöker jag lite försiktigt berätta för vederbörande att de antagligen inte provat rätt öl för just dem.
I 90% av fallen får jag personerna i fråga att åtminstone dricka en öl och det är alltid en lite seger!
Nedan tänkte jag presentera mina tankegångar kring antiöldrickares öl.

20130408-212553.jpg
Ciderdrickare 1(typ svenska söta)
Kanske den lättaste gruppen att övertyga eftersom det i Belgien finns en ocean av sötade fruktöl med frukter och bär som inte ens fanns i Edens lustgård! Det kan antingen vara fruktlambicer eller smaksatta veteöl. Äpple, hallon, passion och persika går nästan alltid hem. Körsbär, mango, jordgubbar och svartvinbär brukar också falla i god jord. Blåbär, banan, citron, honung och ananas kan behöva lite mer övertygelse.

20130408-213029.jpg

20130408-215915.jpg
Ciderdrickare 2 (typ franska eller engelska torra och syrliga)
Denna typ av drinkare är något mer medveten än ovanstående och är lite känsligare när man försöker få dem att testa något annat än det de beställt. Enligt min mening finns det tillräckligt med härlig spontanjäst öl i olika varianter som borde tillfredsställa deras lystmäte. Det finns exempel både med och utan frukt.

20130408-220306.jpg

20130408-221454.jpg
Vindrickare
Här drar jag både rödtjutare och vitvinarna över en kam. dock får de inte dricka likadana öl men de härstammar från samma öltyp. Oud bruin är typen och den är väldigt vinös i sin framtoning och en bidragande faktor är att ölen lagras på vinfat. Balansgången är delikat mellan vilka öl man ska ge till vitvinsdrickaren kontra rödvinsdrickaren men rent krasst är det en fråga om ölens kropp och syra. Det funkar också att ge vissa geuzer till vitvinsdrickarna.

20130408-222541.jpg
Spritdrickaren

20130408-223118.jpg
En bred grupp människor, alltifrån sofistikerade cocktailnjutare till den klassiska hårdnackade groggaren. Oftast dricker spritdrickaren öl men visst finns det undantag. Emellertid finns designa generella regler att följa utan här får man möjlighet att improvisera fritt. Ibland funkar det och ibland inte. Jag har lyckats med att glädja gäster med att rekommendera Boon Geuze som ‘ölens motsvarighet till Whiskey Sour’ och Duvel som ‘ölens Gin&Tonic’ när de bett om dessa drinkar. Däremot har jag sällan sett en så förvånad gäst som den killen som beställde en Side Car och gick därifrån med en Floris Apple. Han kom nog aldrig tillbaka.

Tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

1 tanke på “”Jag gillar inte öl…”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s