Belgosläpp 1:a februari, del 1

Oj, oj, oj, jisses vilken uppställning öl det landar på Systembolagets hyllor om två veckor. Det kan lämna avsevärda hål i en redan tärd plånbok men smakar det så kostar det. Jag är glad att jag bara måste investera i belgarna. Med tanke på att det är hela åtta (tio?) belgare så väljer jag att dela upp det i belgobelgare och blandlandsbelgare…

20130113-234808.jpg
Första delen huserar fyra genuina belgare i stuntklassen. Karaktäristiskt för dessa fyra är att de är relativt svårfunna, ganska dyra och har mycket karaktär. Första öl på plan är inget undantag.
‘Gouden Carolus Cuvée van de Keizer Blauw 2012′(fritt översatt Gyllene Karl, kejsarens blå blandning) är en hyllningsöl till kejsaren Karl V (1500-1558). Kejsaren fick sin skolning i Mechelen där det anrika bryggeriet ligger och det sägs att han var en törstig själ. Bryggeriet har papper på att de har bryggt sedan 1369 och när de fann ett mynt med kejsaren på lade de ihop två och två. Sedan 1999 brygger de denna ‘belgiska barley wine’ på Karls födelsedag, den 24:e februari, varje år och endast då. Mäktig, mörk brygd på alla håll och kanter. Ölen är en upphottad variant av ‘Carolus Classic’ och den mår kanon av minst fem år i källan.

20130114-202435.jpg
När den blå ‘Keizern’ firade tio år 2008 valde bryggeriet att ta fram en kompisöl. ‘Gouden Carolus Cuvée van de Keizer Rood 2012’ (blablabla röd blandning) var född och den bryggs parallellt med den blå varje år sedan dess. Den röda är en pimpad variant av en föredetta påsköl och det är en kraftig tripellik blond och mullig öl med mycket mandelmassa och en viss örtighet. Om man vill vara med att brygga dessa öl är man välkommen att delta!
Devisen för dessa båda öl är enligt bryggeriet:
”Serveras med stolhet och dricks med respekt.”

20130114-204515.jpg
Vidare bland dessa häftiga öl kommer ytterligare en-gång-per-år-öl från Nino och Guidos lilla fläckfria bryggeri. Perfektionister till bryggare och små smarta patentlösningar i bryggeriet gör detta till ett av Belgiens toppar. Ölen bryggs direkt efter humleskörden i september när humlen är som färskast. Detta ger en unik karaktär till ölen som inte kan uppnås någon annan gång under året. ‘Hop Harvest 2012’ är aningens obelgisk med markerad men balanserad beska, lätt aprikosfärgad och inte tokstark. Ölen är bryggeriets tredje humleskördsöl och varje år har de ny öl som grund. 2012 valde de att ha julölen ‘Père Noël’ som bas och trycka på med samma humlesammansättning som i ‘XX-Bitter’ (Brewers Gold och Hallertau). Krångligt? Vem har sagt att god öl ska vara lätt…

20130114-211033.jpg
Sist av belgobelgarna är en smakrik skapelse i en oerhört vacker presentation, en smäcker spumantiflaska med serigraferad* etikett. Bryggeriet själva är så stolta över sin produkt att den fått en egen hemsida och med all rätt. ‘Binchoise XO’ sticker ut rejält ifrån sina vänner. Med kraft och pondus, i disig bärnsten med en värmande känsla av den höga alkoholen och värdiga toner från det Armagnacfat ölen legat på. Torde klara sig bra i källan också.
Jaha, så blir man lycklig men fattig!

Tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

*En form av silkscreentryck som börjar komma mer och mer på ölbuteljer, se t.ex. flaskorna från Kalmargrabbarna!

1 tanke på “Belgosläpp 1:a februari, del 1

  1. Pingback: Analys inför Systembolagets släpp 1 februari: Vi testar T5-ölen | mankerbeer.com

Lämna en kommentar