Belgosläpp 1:a februari, del 2

Ja, som sagt så är det dyrt att ligga på topp! Har ni några fler sekiner i börsen och starka armar efter att ha handlat belgobelgarna rekommenderar jag följande öl. Jag kallar dem blandlandsbelgare eftersom det är svenskar, danskar, amerikanare och italienare som varit i Belgien och bryggt öl. Klart ölen får vara med i mitt rike eftersom de är födda här…

20130114-220413.jpg
Blandlandsbelgarna är fyra till antalet och det är extra kul att två av dem har svensk anknytning.
Först i raden är en öl jag inte druckit men som jag ser sjukt fram emot, ‘Brewmance (Imperial Bourbon Barrel Aged Wild Honey Stout)’ låter som att den är så komplex att Fermats gåta verkar simpel. Henok och två danska pojkar har ingått i ett kärleksfullt förhållande bland honung och ekfat. Mörkt som synden men starkt som hoppet! ”Brewmance in the air”… (OBS: Brewmance kommer först i mars! Tryckfelsnisse ber om ursäkt!)

20130114-224959.jpg
Henok fortsätter att sätta Sverige på ölkartan och han får god hjälp av Karl Grandins snygga layouter. Precis som med ovanstående öl tar de hjälp av Dirk och med hans kunskap har de skalat upp ett hembryggarrecept till att bli den makalösa ‘Nebuchadnezzar’, en dubbel IPA i tre akter. Ölen dundrade hem två guld och ett silver på Stockholm Beer. Fantastiskt! Jag vet att Henok vill att man dricker den färskfärsk men jag tycker det ska bli intressant att gömma iväg några ett par år och se vart de tar vägen…

20130115-144112.jpg
En knasig italiensk idé blev en fabulös belgisk öl. Lite så kan man sammanfatta ‘The Original HY Super Beer Cuvée’. Detta är Belgiens första champagneöl* och den kom någon gång mellan 1995-1998, långt för ‘Malheur Bière Brut’ och ‘DeuS Brut des Flandres’. Ölen beställdes av en italiensk importfirma men utförandet stod ett gammalt belgiskt bryggeri för som under den här tiden låg i framkant av produktutvecklingen på den belgiska ölmarknaden. Ölen bryggs än idag av dem men framtiden har sprungit förbi dem en aning. Choklad passar utmärkt till denna pärlande öl, med lätt mörk slöja och värmande russintoner. Möjligen något dyr men även denna kan vara kul att plocka fram om ett par år anar jag.

20130115-144216.jpg
Slutligen har vi en ‘kollab’-öl mellan en hip dansk och helgonförklarade amerikaner. Kan det gå fel? Nä, och med belgisk precission kan de komma med vilka sjuka tankar som helst och Dirk syr ihop det! Nu är det andra gången de brygger just den här ölen men med tvisten att de lagrat den på Grand Marnierfat. ‘Boogoop Grand Marnier Edition’ är en kraftig smakbomb, ett ‘bovetevin’ kallar de den. Hög viskositet, många saker att leta efter och en riktig sitta-och-suga-på-öl. Kan också gå ner i källan om du är en ekorre…
Då blir det vatten och bröd tills februarilönen men man har åtminstone fin öl att titta på!

Tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

*HY har genomgått ‘Méthode Champenoise’, vilket i förenklade ordalag innebär att man genom månader av snurrande på flaskan fått jästfällningen att vandra ner till flaskhalsen. Då fryser man halsen och ispluggen psom innefattar jästen skjuts upp av övertryck när man tar bort den tillfälliga kapsylen. Man skvätter på bortfallet i flaskan och sedan korkar man den och voila, en champagneöl i väntan på att drickas upp…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s