Flest ‘olika’ öl (drygt tre år senare)

För ungefär tre år sedan skrev jag ett inlägg om vilka av de belgiska bryggerierna som hade flest registrerade öl enligt användarna på Rate Beer och frågan är om det har hänt något? Med tanke på den utveckling som har varit och som fortfarande är var jag tämligen säker på det men man kan ju aldrig så noga veta.

Åter igen valde jag bort de stora jättebryggerierna, som exempelvis In Bev och även de två största hyrbryggerierna i Belgien, Proef samt Anders! . Dock är det anmärkningsvärt att notera att Proef har gått från 1537 till 2091 produkter på denna korta tid…

Jag kan emellertid konstatera att det är samma, tämligen ohotade, förstaplatsinnehavare som sist. Van Steenberge från Ertevelde har ökat med hela 71 brygder och noterar en siffra som stannar på 448 olika öl. Däremot har det hänt saker på den övriga prispallen. Alvinne har tagit ett stors steg från fjärde platsen 2016 till en delad silverplats tillsammans med Struise. Dessa båda bryggerier klockar in på 277 olika produkter vardera och där måste man beundra Alvinne som har mäktat med 91 nya öl på tre år. På tredje plats och 236 olika öl landar De Graal som klivit upp två pinnhål jämfört med 2016.

Vidare ser vi de fyra bryggerier som hamnar strax utanför medaljskörden. Vi har 2016 års bronsmedaljör Huyghe som med 206 produkter halkat ner en placering samt Martens som förvisso avancerar från sjunde till femte plats med sina 187 öl, en ökning med 32 produkter. På plats sex och sju har vi två bubblare som tagit sig in. Dels är det Boelens på 172 öl och dels är det Schelde på 162 produkter.

Med tanke på allt som händer i Belgien kan jag med säkerhet lova att nästa gång jag publicerar en liknande lista kommer det ha skett otaliga rockader i listan. Av de sexton övriga bryggerier* som idag har över 100 listade öl kommer åtminstone tre av dem vara en bra bit över 200 om bara något år vilket kommer skaka om toppskiktet ordentligt.

Tack för uppmärksamheten/

Jens Skrubbe

*Strubbe 161, Brussels Beer Project 160, Du Bocq 160, Beerstorming 135, Hof ten Dormaal 131, Cantillon 129, Gulden Spoor 126, 3 Fonteinen 125, Fantôme 121, Grain d’Orge 113, Den Triest 111, La Binchoise 111, t’Hofbrouwerijke 110, Het Nest 103, Millevertus 102, Leroy 101

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s