Förklaring till ekivokt ölnamn…

Förra veckan fick jag in en öl till jobbet från det rebelliska och unga bryggeriet Verzet med det osmakliga, skabrösa och oanständiga namnet Scandinavian Pussy. Emellertid visade det sig att bryggeriet hade en orsak och det hela började när… 


…Mikkel Borg Bjergsø som driver och äger Mikkeller berättade sin syn på bryggandet för en schweizisk blogg (Bier Versuche). Enligt Mikkel är det recepten som är det viktiga och hantverket sköter sig själv eller som Mikkel själv uttryckte det: 

I know this sounds arrogant and might not be right, but I always say you can train a monkey to brew a beer.

 Detta fick grabbarna på Verzet att gå i taket och framför allt Alex Lippens som i en intervju med en av Belgiens bästa och välrenommerade bloggare Breandán Kearney (Belgian Smaak) säger följande:

We were fans of Mikkeller and I like his beers. But when I read that article, my heart bled. It undermines the talent and hard work of brewers. For me, respect for the guys you work with is everything.

Som ytterligare ett svar på tal gick Alex och hans bryggarkollega Koen Van Lancker ut och köpte apmasker som de hade på sig när de bryggde ovanstående öl vilket är en Session Ale på 3,8%. Namnet på ölen är en ilsken passning till deras danska ‘kollega’ med orden: 

We’re just monkeys making this beer so we named it after him. Mikkel is a Scandinavian Pussy because he is too scared to run his own brewery.

I sanningens namn ska det erkännas att det ovanstående inte är helt sant eftersom Mikkel driver två bryggerier, dels WarPigs Brewpub i Köpenhamn och dels Mikkeller Brewing San Diego…

Tack för uppmärksamheten/

Jens Skrubbe

Lämna en kommentar