Årets roligaste lista?

Då var den äntligen här! Årets lista med vilka öl som presenteras på ZBF. Det är alltid en högtidlig stund när man får den till livs.

 Nu för tiden vet jag att detta första utdrag kommer att ändras på de dryga två månader som det är kvar till festivalstarten men det är ändå härligt att sondera terrängen. Nu för tiden brukar jag även kunna be några av de bryggerier jag känner ta med sig några ‘olistade’ öl (i dubbel bemärkelse)* som jag är intresserad av.

  
Nåväl, efter två genomgångar av den tretton sidor långa listan så har jag kommit fram till att jag har 96 otickade öl framför mig plus eventuella specialare. Jag kommer även möta hela 17 nya bryggerier eller spökbryggare av de 88 stycken som ställer ut och det är alltid extra kul. Det är också ett bevis på att den bubblande öltrenden är minst lika stor i Belgien som i övriga världen.

  
Efter en första detaljstudering så finner jag vissa produkter som suktas lite extra. Bland dessa vill jag inte missa Bleeken Moriaen från Van Eecke. En etikettöl från 1998 men ändå. Het Nest kommer med tre nya produkter från deras, sedan i oktober förra året, nybyggda bryggeri. Collaben Full of Hops, Two Faced Jack Cognac och Two Faced Jack Sauternes är tre givna tickningar liksom Dochter van de Korenaar tre nya ekfatslagrade varianter av Finesse, l’Ensmble och Sans Pardon (alla med efternamnet Pure Oak Series). Hof ten Dormaal brukar alltid ha med sig något nytt och så även i år. I deras monter lockar Orchard Dry Hopped mest även om jag med stor säkerhet kommer att peta i mig de övriga två också. Men som sagt finns det många, många fler öl att se fram emot.

  
Bland de nya bryggerierna kan man bara gissa sig till vad som är bra och inte men efter att ha kollat respektive bryggeriers portföljer har jag fastnat för några stycken. Perron Bieren, Brunn, Nattelore och Deseveaux har alla saisoner och de måste givetvis avklaras. Totem har ett brett spektra och de har jag redan hört gott om samt att brygger man öl med namnen Excuse me while I Kiss my Stout i tre olika tappningar som Hedonis gjort är man väl värd ett besök av mig. 

Jag kommer att gå igenom listan minst tio gånger till innan det är dags så det kommer säkerligen dyka upp fler ‘måsten’ men det får bli då…

Tack för uppmärksamheten/

Jens Skrubbe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s