Bourgogne des Flandres flyttar hem…

Sedan 1985 har Bourgogne des Flandres bryggts av Timmermans i Itterbeck men för att hylla ölens 250 åriga historia har ägarna Martin’s beslutat att ölen ska få flytta hem till ursprungsstaden Brugge.

  
Produkten bryggdes där fram till 1957 då familjen Van Houtryve stängde bryggeriet Den Os vilket var det sista av en uppsjö bryggerier som funnits i familjen sedan starten 1765.

Det nya bryggeriet ligger i närheten av det 83 m höga klocktornet i Brugge på Kartuizerinnestraat och första bryggningen gjordes redan i september. Förutom bryggeri ska det öppnas en bryggpub med restaurangdel samt ett center dedikerat till bryggerikonsten. Om allt går enligt planen kommer de att öppna 2016.

  
Bryggmästare för det nya bryggeriet, vars första öl precis har haft premiär, är den Bruggefödde Thomas Vandelanotte och förutom diverse bryggutbildningar har han självklart fått gå i lära på Timmermans. Thomas säger så här om uppgiften:

Beer is a hobby that has come to take up all of my time. I have been working in the beer world in Bruges for years, as a member of the board of the non-profit association BAB vzw, and as a regular participant in the activities of another non-profit association, ‘t Hamerken vzw. Thanks to these two associations, I discovered that there were dozens of brewers in the downtown Bruges in the 1960s. As a Bruges native, I have passed ever so often by those forgotten places where the breweries once flourished, on foot, by bike, etc. So I consider it a great honour to revive one of those gems, Bourgogne des Flandres, in the city of its birth and to brew the beer in the centre of Bruges.

Jag önskar lycka till med det nya bryggeriet och har stora förhoppningar om att produkten hittar tillbaka till sina rötter eftersom jag upplevt att Bourgogne des Flandres kommersialiserats och gjorts lite mer lättillgänglig under senare år. Dock hoppas jag och tror att surtrenden har fått ägarna att inse det traditionella värdet av autentiska produkter.

Tack för uppmärksamheten/

Jens Skrubbe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s