Aprilsläpp på Systembolaget #1

Imorgon sällar sig sex nya belgare till Systembolagets sortimentslista. En härlig blandning även om merparten är tagen ur den moderna belgiska floran. 

 

Redan etiketten skriker (sic!) modernt och nytt. Brussels Calling bryggs av De la Senne den 22 december varje år och den produceras bara en gång per år. Detta för att fira dagen när bryggeriet bryggde sin allra första öl i de nya lokalerna 2010. Varje år är det en ny humleprofil och i 2014 års upplaga har man använt Hallertau Blanc i aromgivan vilket känns i denna för övrigt välbalanserade belgiska och blonda besking.

 

 Tack och lov verkar Hof ten Dormaal repat sig hyfsat efter branden och ett tecken på detta är att två av deras öl äntligen kommer in på Systemets hyllor. Båda var tänkta att komma tidigare i år men av förklarliga skäl blev det inte så. Först ut är samarbetsölen Bronze Age som är bryggd tillsammas det väl ansedda amerikanska bryggeriet Stillwater Artisanal. Ölen som innehåller bland annat omältad dinkel är en crossover mellan en genuin Saison och en modern Farmhouse Ale där båda bryggerierna har fått bidra med varsin tradition.

  

Öl nummer två från Hof ten Dormaal heter Zure van Tildonk eftersom bryggeriet ligger där och det är deras försök att producera lambic. Ingen utmaning verkar för stor för detta bryggeri som är en del i familjen Janssens lantbruk och under första experimentet av denna brygd valde de att ställa ut tio tunnor vört runt om på deras marker. Tre av dessa blev det något av och det var också startskottet för den produkt vi ser på Systembolaget imorgon. Ölen lagras sedan under flertalet månader i källorna på klostret Engelbruch för att sedan landa i en syrlig och lantlig produkt som utmanar sin publik.

De två sistnämnda finns att prova på jobbet för den villrådige…

Tack för uppmärksamheten/

Jens Skrubbe

  

1 tanke på “Aprilsläpp på Systembolaget #1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s