En liten bit…

…av Sverige blir en belgisk enklav innan 2015 års slut. Åtminstone om Tomas Berglund på det Västeråsbaserade bryggeriet Portvakten får som han vill. Bryggeriet har varit kommersiellt i snart ett år men Tomas har bryggt sedan 2009.

– Min ölresa började med Guinness via Ipan och landade i det belgiska segmentet, berättar han. Planen är att han ska bli det första renodlade belgiska bryggeriet i Sverige där alla produkter ska andas och smaka belgiskt.

  

– Idéen med att bryggeriet ska ingå i den belgiska nationen fick jag efter några öl när jag semestrade i Baarle Hertog för ett par år sedan, fortsätter Tomas. Dock har han aldrig kunnat släppa tanken och i höstas började han undersöka om det var möjligt och hur det i så fall skulle gå till.

-Det har varit åtskilliga samtal, mejl och brev. Regeringen, Belgiska Ambassaden, Lantmäteriet och självklart EU är bland andra inkopplade. 

-När jag först tog kontakt med myndigheterna hade de aldrig varit med om ett liknande ärende, säger Tomas. Det är en av anledningarna till att det tar tid. 

  

Om Tomas önskan går igenom blir det en administrativ enklav av Belgien vilket innebär att du inte behöver ha pass för att gå in på bryggeriet men att innanför bryggeriets domäner gäller belgiska lagar.

– Från början tänkte jag faktiskt inte på just de fördelar det skulle innebära att mina 65 kvm skulle bli belgiska utan det var mer en cool grej, menar Tomas, men skulle det bli så innebär det att jag kan servera öl här utan tillstånd samt att jag blir det första bryggeriet i Sverige som får så kallad gårdsföräljning, fortsätter han. 

– En annan fördel är att jag äve skulle få betala belgisk alkoholskatt vilket endast är 1/4 av den svenska, avslutar han med ett märkbart nöjt leende på sina läppar.

Jag ser ytterligare en fördel och det är att jag kan åka till Västerås och ticka öl. Fantastiskt! Jag får anledning att återkomma till ämnet när det vankas beslut.

Tack för uppmärksamheten/

Jens Skrubbe

2 thoughts on “En liten bit…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s