Ny månad och nya belgare…

Då var dagen här, dagen då Systembolagets nya hårt kritiserade upplägg träder i kraft. Sista ordet är inte sagt och vi får låta resten av hösten utvisa vad det mynnar ut i.

IMG_0197.JPG
Hur som helst släpps det åtminstone en ny belgare idag och den är förärad det fasta sortimentet vilket känns väldigt kul med tanke på vilken produkt det är. Vi fick som hastigast stifta bekantskap med denna brygd 1:a mars i år när den släpptes som tillfällig produkt och den försvann från hyllorna tämligen fort.

IMG_0342.JPG
Ölen är den ljuvliga ‘Cuvée des Jacobins’ från Bockor och det är ren lambic som legat på fransk ek i minst 18 månader. När bryggeriet lanserade den 2012 hade ölen endast producerats vid ett enstaka tillfälle1985. Ofattbart men kul att de plockat upp den igen!

IMG_0346.JPG
Om ytterligare några dagar, närmare bestämt på fredag den 5:e september, kommer ytterligare ett par belgare att förgylla Systembolagets sortiment.
För det första kommer Brasserie Duponts ‘Bière de Beloeil’. Denna produkt såg dagens ljus 1988 och den bryggdes till byn Beloeil där även bryggeriets malteri ligger. Ölen är en bärnstensfärgad skönhet som framställs genom att man gör en ‘coupage’* mellan Moinette Blonde och Moinette Brune. Väl värd en investering!

IMG_0347.JPG
Den andra och sista belgiska eller för den delen blandlandsbelgiska ölen som kommer på fredag är Mikkellers ‘I wish (gluten free) IPA’. Ett välkommet tillskott till alla de stackarna som inte tål dessa ädla drycker. Produkten är en superhumlad American Pale Ale med relativt modest alkoholstyrka och som ni säkert förstått är den bryggd på Proef. ”In your face, gluten!”

Tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

* Ett finare ord för ‘blandning’

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s