Rekord!

För lite drygt en timme sedan slogs det rekord på Systembolaget. Idag är det nämligen ånyo ett månadssläpp (som om ni inte visste det?) och hela elva brygder kommer från mitt kära Belgien!

20140301-101848.jpg
Det är en härlig kompott av olika belgiska öl som har hittat hit. Utan någon form av rangordning följer en snabbgenomgång:
‘Cuvée des Jacobins’ från Bockor är en produkt som bryggeriet dammade av för två år sedan. Detta är en ren lambic som legat på fransk ek i minst 18 månader och innan den släpptes 2012 så hade den endast bryggts en enda gång 1985.

20140301-103444.jpg
‘Hop Harvest 2013’ från De Ranke är en produkt som släpps en gång per år i Belgien och nu är det tredje gången vi Sverige får stifta bekantskap med den. Recepten ändras varje år. Denna nyskördeöl med purfärska humlekottar har i år samma humlebas som bryggeriets ‘XX-Bitter’ och likadan maltbas som ‘Saison de Dottignies’.

20140301-103925.jpg
Äntligen släpps en belgisk påsköl på Systembolaget. ‘Gouden Carolus Easter’ kommer från Het Anker och är en kraftig doning som ändrats tre gånger under det senaste årtiondet. Nu för tiden är den en ljus, mäktig tripel som inte lämnar någon oberörd. Vill man lägga ytterligare två kronor kan man få den hemkörd.

20140301-104520.jpg
Drie Fonteinen med Armand Debelder i förarsätet släpper både sin ‘Oude Kriek’ och sin ‘Oude Geuze’. Detta är lambicer i allra yttersta världsklass och det är synnerligen trevligt att se dem på hyllorna. Numer finns det ytterligare en lambic att tillgå på Systembolaget. Från och med idag kan man köpa den äpplesmaksatta om än något söta, ‘Lindemans Apple’. Tyvärr är det bara 17 butiker som har den men det kommer att ändras när vi närmara oss sommaren. Tro mig.

20140301-105626.jpg
De sista fem ölen är ‘blandlandsbelgare’ bryggda på Proef och tre av dem kommer från Mohawk och Stefan Gustavssons hand.
Tre riktiga dunderöl om jag får säga så.
‘Mohawk Belgian Grand Cru’ har inte mindre än fem olika maltsorter, både rör- och farinsocker samt vanilj och ett koncentrat av vita druvor. Det lönar sig att glömma denna i källaren ett tag.
Detta gäller även för ‘Mohawk Double Barrel Aged Blizzard’ som är en blandning mellan en bourbon- och whiskeyfatslagrad ‘Blizzard’ och en ‘Barley Wine Double Rocket’. Varför göra det lätt för sig?
Den sista mohicanbrygden heter ‘Mohawk Cuvée Grand Cru’ och den har också vilat på ek plus att den har stöpts med både körsbär och hallon samt att man dunkat i tre typer av Brettanomyces. Jisses…

20140301-110723.jpg
Sist ut är två produkter som fått plats i det fasta sortimentet och de är välkända av svenska öldrickare och behöver ingen närmare presentation.
‘Omnipollo Nebuchadnezzar’ från Henok och Karl är en prisbelönt, välrenommerad DIPA uppskalad 1/1 från ett hembryggarrecept och ‘American Dream’ från Mikkeller finns nästan på varenda pilsnerpang i vårt avlånga land. Mikkeller kassako kommer inte att stå och damma på hyllorna, var så säkra!

Tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s