Viva Viven!

Häromdagen gladdes jag extra mycket på jobbet när jag såg att vi fått in en ny leverans av två produkter från enmansbryggeriet Viven. För 14 år sedan, närmare bestämt 1999, drog Willy De Lobel igång bryggeriet Van Vivenkapelle i Damme. Med egna recept men utan bryggverk hamnade han i ett tidigt skede hos Dirk Naudts på Proef.

20131127-101736.jpg
Willy hade två recept i bagaget. Det ena var en blond på 6,8% som hette ‘Kapel van Viven’ och det andra var en brune på 7% vid namn Klooster van Viven. 2003 beslutade sig Willy för att dra sig tillbaka och efter en del sökande hittade han en efterträdare i den då unge, ambitiöse entreprenören Tony Traen från Sijsele. Då tog det fart på riktigt. Bryggeriet fick det något kortare och klatschigare namnet Viven och de ovanstående recepten modifierades en aning men finns fortfarande än idag emellertid under namnen Viven Blond och Viven Brune.

20131127-095658.jpg
Under 2009 utökades också Vivens portfölj med tre öl. Under devisen ‘Vlaamse Brouwkunst’* konstruerade Tony tillsammans med Dirk ‘Viven Ale’, ‘Viven Porter’ och ‘Viven Imperial IPA’ varav de två sistnämnda finns för förtäring hos oss. De lanserades under 2010 och är exeptionella i sin renhet och balans. Ett par pilsnergubbar skvallrade om att det är ytterligare en specialare på väg och om jag inte missminner mig så är det en ekfatslagrad Porter som kommer att dyka upp nästa år.

20131127-100357.jpg
Om man är nyfiken på fyra av fem ovanstående produkter kan jag rekommendera en Vivenbox som finns i beställningssortimentet på Systembolaget. Där kan man även beställa IPA:n om man nu är en sådan…

Tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

*Flamländsk bryggkonst

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s