Hercule och Ellezelloise

”I should, perhaps, Madame, tell you a little more about myself. I am Hercule Poirot” är en vanligt förekommande rad i Agatha Christies 33 romaner och 50 noveller om den dryga och självsäkra Poirot. Han får allt som oftast även påpeka att han är belgare och INTE fransos.

20131016-225221.jpg
Inte nog med det. I romanen ”The big four” framgår det också att han är från Ellezelles vilket bryggeriet Ellezelloise har tagit fasta på. Rollen som Hercule Poirot har gestaltats av sju olika skådespelare genom åren men för mig är det Sir Peter Ustinov som ÄR Poirot. Emellertid är det den senaste rolltolkaren David Suchet som fått stå modell på den ‘nya’ etiketten.

20131017-102010.jpg
Ölen Hercule Stout började bryggas på sent 1990-tal och den bryggs till Poirots ära. Bryggeriet grundades 1993 av Pierre Gérard. Pierre var ingen duvungar i bryggbranschen direkt utan hade 25 år bakom sig. De sista åren innan drömmen om ett eget bryggeri gick i uppfyllelse jobbade han på Dubuisson i Pipaix.

20131017-101936.jpg
Det var sannerligen inte ett spontant beslut att bli egen. Pierre köpte gården i Ellezelles redan 1985 och under åtta år samlade han inventarier och pengar för att ha råd med sitt mål. Tyvärr tar livet sina egna vägar ibland och när Pierres fru Jacueline hastigt insjuknade 2006 valde Pierre att ‘pensionera’ sig och sälja bryggeriet till ett ungt par i Irchonwelz (Ath) som redan hade ett bryggeri vid namn Brasserie de Géants.

20131017-103232.jpg
Sammanslagningen skapade 2007 Brasserie des Légendes som är ett paraplybryggeri för de två underliggande och ovan nämnda bryggerierna. Tack och lov repade sig Jacueline och Pierre är tillbaka på bryggeriet. Dock har parets två söner tagit över bryggningen men Pierre är fortfarande ‘le roi de brasserie’…

Tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s