Day of the Kriek 2013

Idag, lördagen den 8:e juni är det Day of the Kriek 2013. Det är femte gången den går av
stapeln och huvudeventet organiseras på In de Verzekering tegen de Grote Dorst i Eizeringen av The Gueuze Society.

20130608-182616.jpg
Att blanda körsbär i öl är ingen nyhet. Rent historiskt är körsbäret det bär som används längst i den belgiska ölvärlden. Generellt kan körsbärsölen delas in i tre olika typer. Antingen smaksätter det lambicer, röd/brunöl eller veteöl.

20130608-182814.jpg
Skrönan säger att det var två lambicbryggare som tävlade om vem ska skulle bli borgmästare i byn. Det hedervärda uppdraget gick till den som bryggde den godaste lambicen. Dagarna innan vinnaren skulle utses beslöt sig en av bryggarna för att fuska. I skydd av mörkret smög han till konkurrenten och slängde körsbär* i motståndarens lambictunna.

20130608-183659.jpg
Innan det var dags att låta bybefolkningen bedöma lambicerna märkte bryggaren niddådet men då var det för sent att göra något annat än att ställa upp med den röda brygden! Som i alla sagor med lyckligt slut tyckte givetvis byborna att körsbärsölen var godast och korade den till vinnare. Bryggaren blev borgmästare och Krieken var född!

20130608-200202.jpg
Tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

*Körsbärstypen heter moreller och räknas till surkörsbär

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s