Hjortonbärs

I vårt bortskämda land är det dags för ytterligare ett event som får resten av ölvärlden att darra av avund. Åter igen är det också en av världens bästa krogar som står bakom hela schabraket…

20130515-215211.jpg
På lördag, den 18/5, är det premiär för den andra batchen av Soleil de Minuit*!Detta är något så unikt som en hjortronlambic bryggd och mästrad av Cantillon. Ni som har varit med och smakat utvecklingen av den första batchen från 1999 är säkerligen mycket spända! Så även jag, även om jag inte var med från första början sist det begav sig. Då drack jag den billigaste möjliga industrilagern bara för att bli full! Jag har däremot följt empiriskt sedan jag blev varse den första gången 2005 på Sthlm Beer** och jag kan inte annat än erkänna att det är en fantastisk produkt.

20130515-215910.jpg
Nu, åtta år senare, har jag druckit den på olika storlekar och under olika tidpunkter men aldrig så färsk. Det ska bli en ynnest! Tyvärr kan jag inte medverka på lördag men jag kommer säkerligen att avnjuta den under nästa vecka. Ta gärna tillfället i akt och gör detsamma. Denna batchen är nämligen mycket mindre än den förra och intresset har vuxit lavinartat på fjorton år kommer inte denna ölen överleva 2013. Jag har gärna fel och dricker den gärna om fem år men…

20130515-221123.jpg
Flaskorna som är på 75cl kommer att vara tillgängliga här från öppning vid 15.00 på lördag och kostar blygsamma 259:-. De innehåller 300gr hjortron/liter vilket är samma mängd bär som Cantillons prestigevarianter Lou Pepe innehåller. Det ända fatet i världen knäcks klockan 17 på lördag och som en extra bonus är Jean van Roy på plats! Förresten, sa jag att jag är ledsen att jag inte är på plats. Underdrift, jag är förkrossad!

Tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

*Soleil de Minuit är franska för midnattssolen.

**En parentes i sammanhanget var att jag öppnade festivalen med denna dryck och trots att jag sköljde glaset ett femtontal gånger smakade alla öl en aningens hjortron. Jag vill också dra mig till minnes att efter bryggningen då lovade och svor Jean van Roy och hans pappa Jean Pierre van Roy att aldrig någonsin blanda med hjortron igen på grund av att smaken etsade sig fast och det var ett mindre h……e att få faten rena. Människan tenderar att glömma…

1 tanke på “Hjortonbärs

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s