17:e maj….

Trots att jag befinner mig i Spanien kom jag inte undan de fryntliga norrmännens firande. Jag är på besök i Torrevieja och igår morse möttes jag av 3000 firande norrmän! Otroligt. Det är väl ungefär så många svenskar som kommer till Skansen 6:e juni!

20130517-232528.jpg
Tar man tillfället i akt och tittar på deras motsvarighet till Systembolaget, Vinmonopolet, noterar jag att de har inte mindre än 101 belgiska öl. De har två magnumbuteljer och otaliga 75:or i ordinarie sortiment. Det känns lite orättvist eftersom jag vet att de har klurigare alkohollagar, att prisbilden är helt annorlunda och de är utanför EU. Urvalet är riktigt bra och det finns öl för alla tungor och smaker. Hur som helst så är det bara att släppa det och sluta vara Jante. Kul för dem!

20130518-175344.jpg
Tittar man åt andra hållet möter man alkoholförsäljningsbutiker som heter Alko. Finlands motsvarighet skräder inte orden utan berättar klart och tydligt vad det handlar om. Alkobutikerna har ungefär samma belgoutbud som i Sverige. Idag fanns det 23 stycken olika belgare där 3 av dem är storflaskor. Bra och blandat utbud, lite annorlunda mot det svenska men ändå ganska likt! Likväl finns det en stor skillnad på Finland och Sveriges dryckesmonopol och det är att alla Alkobutiker är mer eller mindre fullsortimentsbutiker till skillnad från Sverige där det finns tre…

20130518-175738.jpg
Nu låter det som jag sågar Systembolaget men så är inte fallet. Exempelvis är Sverige betydligt billigare än sina grannländer. De tillfälliga släppen gör att vi får chansen att testa saker som belgarna inte får tag i. På det sättet blir det ett levande utbud på ett annat sätt. Bra idé och väl utfört!

Tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s