Öl för handikappade

I helgen smyglanserades ett öl som beställts och framtagits av funktionsnedsatta. Med otrolig självdistans och en rejäl skopa humor kryddad med Göteborgsk finess kallar de ölet CPA eller kort och gott CP-ölet. Klockrent och på tiden!

20130416-111859.jpg
I Belgien är det klurigt att vara rullstolsbunden, föreställer jag mig, utan att ha större erfarenhet än att jag släpat runt en barnvagn under en helg. Det är förvånansvärt dåligt anpassat. Inga ramper, minimalt med hissar. De flesta färdmedel är omöjliga att ta sig på utan maximalt med hjälp och på krogarna finns knappt någon förståelse. Dock finns det undantag…

20130416-112535.jpg
…bland andra så startade ett fantastiskt projekt 2001. Om man åker söderut på N6:an mot Mons så efter halva vägen kommer man till Casteau, där ligger St Alfred-hemmet och bryggeriet Augrenoise. Det är ett bryggeri som helt och hållet drivs av handikappade. Med hjälp och jäst av Jean Marie Rock så körde de igång för tolv år sedan.

20130416-113649.jpg
De brygger en gång i veckan och deras första öl var en suverän veteöl och en superkraftig julöl. Alla öl buteljeras på 75 cl, de är ofiltrerade och opastöriserade. Förutom de inneboende finns det en ideell stödförening som kallas ”Saugrenus” (de absurda). De har fått en stark variant på julölen tillägnade och bryggda åt sig men den har passerat min radar,tyvärr. På senare år har de även bryggt en lågalkoholöl (Augrenelle 2,5%) och en mellis (Augrenette 4,5%), även de är oprövade men antagligen välgjorda!

20130416-114740.jpg
Tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s