Ja, må hon Eva…

Idag ska jag försöka ge mig i kast med att redogöra lite om kvinnor i den belgiska ölvärlden utan att förvirra mig i genusteoretiska labyrinter och fördomsfällor. Antagligen har jag redan misslyckats…

20130308-152150.jpg
Utan att lägga någon värdering är tanken att jag vill påvisa att belgisk öl inte är enkönad. En av de mest eftertraktade ölmänniskorna i Belgien fyller passande nog år idag. Det är inte många öltidskrifter, ölbloggar och ölprogram som Sofie Vanrafelghem inte har medverkat i de senaste åren och jag vill ta tillfället i akt att gratulera henne på hennes födelsedag!

20130308-164728.jpg
Sofie är från Gent och är journalist, bloggare, ölsommelier, lärare* och spökbryggare. Hon sitter i redaktionen för Hoppermagazine och är involverad i Zythos. Tillsammans med fyra vänninor har hon varit på Alvinne och bryggt ölen ‘Eva’ som jag tyvärr inte testat än. Till synes en modern belgisk blond med tre maltsorter och tre olika typer av humle**.

20130308-173016.jpg
Jag har redan nämnt Orvals nya bryggmästare men hon är inte ensam. De är några stycken nu***och jag tror det är fler på gång. Utan att värdera kön så ligger de kvinnliga bryggarna i framkant både smakmässigt och innovativt. Imorgon kan ni dricka bland annat Nathalie Eloirs öl på Linköping Beer Expo.

Tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

* läraryrke i allmän ölkunskap på CVO Panta Rhei i Gent

**Hallertau Mittelfrüh, Hercules och Cascade

***I urval: An Splenter (Gentse Stadsbrouwerij), Nathalie Eloir (Abbaye des Rocs), Anne-Francoise Pypaert (Orval), Sid Hanssens (Hanssens), Hildegard van Ostaden (Urthel), Anne Catherine Dilewyns och An de Ryck (de Ryck)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s