Trappism i två små akter… #2

Imorgon släpps det inte bara en mängd supergrym öl på Systembolagets hyllor utan det kommer även ett gäng nya öl i beställningssortimentet. En av dem är en blandlandsbelgare av det något udda slaget!

20130228-111956.jpg
Mont des Cats lanserades för två år* sedan som den åttonde trappisten men riktigt så är det ju inte. Denna franska klosterale bryggs av Chimay och är således i mina ögon en blandlandsbelgare. Till skillnad mot Chimays egen öl kändes den renare men också lättare i kroppen. Mont des Cats har inte något eget brygghus än även om den uttalade intentionen är att de någon gång ska återuppta bryggnäringen. För tillfället finns varken ekonomi eller bryggkunskap. De får, enligt I.T.A., skriva ‘trappistes’ på etiketten men de får inte hexagonformade trappistlogotypen. Åtminstone än…

20130228-145951.jpg
Mont des Cats har varit trappister sedan 1826 och bryggt öl sedan 1847. 1830 lämnar några munkar klostret för grunda ett nytt kloster i Västflandern (Westvleteren). Under första världskriget, i april 1918, blir klostret totalt sönderbombat. Bryggeriet blev aldrig återuppbyggt.
Om jag inte kommer ihåg alldeles galet är det också så att vet var munkar från Mont des Cats som på grund av franska lagändringar flydde över gränsen och bosatte sig i Watou. Utan dem ingen Kapittel eller St Bernardus?

Tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

*9:e juni, 2011

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s