Belgisk frukost

För nio år sedan gjorde jag min första resa till Belgien. Det var otroligt på många sätt och vis. Av en slump föddes något som jag och några mer kallar ‘belgisk frukost’. I ett skapligt bakrus räddade det min fortsatta resa och har så gjort under ett flertal gånger.

20130126-213903.jpg
Det är varken unikt eller magi, inte en kulinarisk sensation eller smakbilder utanför ramarna men det är en kombination som är oslagbar när du måste repa dig efter en hård gårdag. Jag vet med bestämdhet att det finns 15 svensk ölskribenter som är i stort behov av en sådan här frukost imorgon…

20130126-214219.jpg
Åter igen spelar Westmalle Tripel en huvudroll och tillsammans med en Croque Monsieur skapar de harmoni och medicin. Kombinationens enkelhet gör också att tillgängligheten är stor. Man kan få sig en ‘belgisk frukost’ överallt, dock med skiftande kvalitet. Men fett, salt och en sjungande tripel gör underverk i såväl Liége som Sveg.

20130126-215318.jpg
På stället ovan föddes den ‘belgiska frukosten’. Detta, mina vänner, är aladåben bland alla syltor i Bryssel. ‘Le Faucon‘ eller ‘Falken’ som vi säger, ligger mitt i smeten på ‘taxitorget’ (Grasmarkt/Rue de Montagne) och här har de prisvärd, helt ok mat och ‘de vanliga misstänkta’ bland ölen. Jag kan inte sätta fingret på det men det finns något som gör det här haket lite bättre än alla andra liknande hak. Hur som helst ser jag alltid till att stanna till närhelst jag har vägarna förbi…

20130126-220817.jpg
Jag minns särskilt tydligt en hemresesöndag när vi egentligen bara väntade på att få fara hem men där ‘Falken’ gjorde hela dagen. Efter utcheckning från hotellet gick vi direkt till haket och beställde Croque Monsieur och Westmalle Tripel. Efter det blev det någon mer öl och timmarna gick. Gäster kom och gick, det gjorde vissa i vårt sällskap också men någon var alltid kvar. Till slut blev det dags för middag också och eftersom vi hade vår nota och vårt bord var det bara att fylla på med ‘Stoovfles’, ‘Crevette Grise’ och ‘Waterzooi’. Jag anar att vi slog någon form av notarekord på ‘Falken’ som står sig än idag men det blev en väldigt trevlig avslutning på den resan…

Tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

1 tanke på “Belgisk frukost

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s