Något i hästväg.

Om man som jag valt att snöa in på Belgien så finns det vissa saker man får på köpet och som man inte kan förbise. En av dessa saker är cyklingen. Jag måste erkänna att jag tyckte det var den roligaste sporten i världen när jag började med belgisk öl. Nu tycker jag att det är fantastiskt, förutom allt fusk.

20130127-213847.jpg
En annan sak är hästar. Det går inte att undvika fakta att två av de mäktigaste och starkaste hästraserna har sitt ursprung från Belgien. Raserna heter Ardenner och Brabanthäst, de är båda stora kallblodshästar som kanske har sina storhetstider bakom sig. Det förtar inte deras historiska insatser…

20130127-215215.jpg
…och på tal om historia kommer jag osökt in på sägnen om Bayard (inte Malin, hon heter Baryard).
Bayard är en mytomspunnen häst från en av de mest berättade historierna under medeltiden. Hästen tillhörde Aymon och hans fyra söner. På grund av en mängd kontroverser och dispyter användes Bayard som flykthäst åt sönerna. Till slut åkte ungarna fast men hingsten Bayard klarade sig och än idag kan man höra hans sorgsna gnäggande i Ardennerskogarna.

20130127-222540.jpg
Självklart har hästen fått agera modell till ett gäng öl. Det är inte så konstigt med tanke på att den var bryggarens bästa vän långt in på 1900-talet. Mest känd av hästetiketterna är nog ‘Palm Speciale’ men som synes har även Bayard fått öl gjord till sin ära. Tyvärr har jag missat denna öl men tack och lov har jag haft glädjen att dricka Struises ‘Schommelpeird’. Bärnstensfärgat kraftfoder med många hästkrafter!

20130127-224906.jpg
Tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s