Just married.

Nya året står i kulissen och väntar. Många tänker smällare och bubbel medan vissa har beslutat sig för att gifta sig. Man kan vara fullständigt övertygad om att de noga valt ringar, kläder, kyrka och så vidare men har de beställt en unik öl?

20121228-204954.jpg
I Belgien är det inte helt ovanligt att det komponeras öl inför stundande giftermål. Jag har stött på ett flertal under mina år som belgoticker och jag talar då självklart om kommersiella. Att någon hembryggare knåpar ihop en 25-literstunna räknas inte. Jag tror att det inom några år även kommer att finnas någon svensk bröllopsöl. Historiskt sett har Sverige haft en rik tradition av trolovnings- och bröllopsöl. Det är dags att ta upp den igen!

20121228-210132.jpg
När en av krögarna på ‘Heeren van Liedekerke’ gifte sig den 6/9 2003 styrdes det givetvis upp öl och inte bara en! Två olika unika gueuzer blandades av 3 Fonteinen .
‘J & J Oude Geuze Blauw’ och ‘J & J Oude Geuze Roze’ blev de döpta till och J & J är initialerna på brudparet Jessie & Joost. Den blå var en blandning av ettårig lambic från Lindemans och fyraårig lambic från Girardin och den rosa hade en blandning av ettårig lambic från Boon och treårig lambic från Girardin. Besöker man restaurangen kan man fortfarande få ta del av dessa grymma blandningar.

20121228-212052.jpg
När ölnördarna Paul och Simone (Mes & Sim) skulle gifta sig i London 2011 ville de självklart också ha unika öl. Förutom att Struise gjorde laddningar med aldrig förr skådade eller druckna ‘Black Damnation V-X’ så fick Alvinne äran att skapa en öl till deras fest. ‘Beer Geek Wedding in London City’ blev resultatet. Ölen som bestod av 70% Morpheus Dark som legat på Glenrothes fat (whisky) och 30% Kerasus gjorde stor succé bland alla närvarande.

20121228-213215.jpg
Sist i raden är en bröllopsöl bryggd av brudgummen själv på Struise och som ni ser på fotot är den ung! Paret, som båda jobbar på Struise, gifte sig i november och under ett år har Jeroen hållt på med ölen eftersom han valde att ekfatslagra den på bourbonfat. Det som är verkligt udda här är att han har bryggt en relativt svag fruktöl i grunden och romantiker som han är valde han Axelles favoritfrukt persika. Den ser vi fram emot!

Tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s