God jul!

Då var julafton över för detta år men det återstår ett par dagar kvar av julen. I Belgien har vi sett julöl (på riktigt) sedan 1938* då Gordon X-mas gjorde entré…

20121225-133150.jpg
Det finns de som gör åtskillnad på vinteröl (winterbieren/bières d’hiver) och julöl (kerstbieren/bières de noël) men jag kan inte se någon skillnad när det gäller smak, färg eller styrka. Alla öl som är bryggda till den här årstiden/högtiden kan både heta, se ut och smaka på en mängd olika sätt och det är snarare att de bara bryggs och finns tillgängliga under december månad. Visste ni förresten att Chimay Bleu som hade premiär 1948 från början var en julöl?

20121225-134041.jpg
Dock finns det vissa saker som är ganska typiska. Givetvis färgen. De flesta jul/vinteröl är mörka.
Sedan är det kryddsymfonin. Här skäms man inte för att ta hela kryddhyllan i anspråk men det är några kryddor som är mer förekommande än andra. Stjärnanis, ingefära, kanel, vanilj och muskot är vanligt förekommande men även olika typer av torkad frukt.
En annan ganska rolig sak, om än lite jobbig för oss ‘listare’, är att bryggarna ofta byter recept på sin jul/vinteröl från år till år.

20121225-135243.jpg
Hof ten Dormaal är ett lysande exempel på detta eftersom de använder sin vinteröl som en testbrygd för att se om det finns ett fortsatt intresse bland deras kunder att brygga den. Exempelvis 11:an på bilden är numer ‘Hof ten Dormaal Witloof’ medan 12:an som var smaksatt med rosblad inte fick något fortsatt förtroende. ‘Winter 13’ är en ‘wet hopped saison’ som jag än så länge inte har testat men det låter väldigt intressant!
Från mig till er, en fortsatt trevlig jul!

Tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

*Stella Artois kom 1925 som en ‘julöl’ men jag räknar inte den…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s