Rövare och banditer…

Jag vet inget annat land där skurkar, stråtrövare och bovar får så mycket uppmärksamhet i ölvärlden som i Belgien. Det finns något slags romantiskt frihetskämpeskimmer som skulle kunna kategoriseras som Brysselsyndrom…

20121212-225416.jpg
Till att börja med har vi Brigand som på franska betyder just stråtrövare. Briganderna i Belgien var ett gäng flamländska bönder som 1798 med grepar och spadar återerövrade det viktigt strategiskt belägna kastellet Ingelmunster* från de franska soldater som belägrade det. Sedan dess har ‘nyckeln till Flandern’, som kastellet också kallas varit under flamländsk fana. 1986 köpte familjen Van Honsebrouck den lilla pärlan men redan 1982 började de brygga ölen. Brigand är en frisk, krispig tripel som ibland kallas ölens motsvarighet till Alsacevin.

20121212-230351.jpg
Vidare bjuder vi en hemsk figur vid namn Antoine Joseph Moneuse. Den här snubben hade ett rövarband som kallades ‘Chauffeurs de Nord’ .Han var mest känd för att när han hade rånat sina offer så tog han deras skor och fjuttade eld på deras fotsulor. Kul kille…
Hur som helst är han avlägsen släkt med bryggerifrun Marie-Robert Purtois och därför har han fått en öl uppkallad efter sig. Hur är den? En semifunky ambree som kom till världen 1988 mjuk, torr och med skön karamellighet. Passa på om ni springer på…

20121212-232050.jpg
Sist ut bland dessa banditer är en ung pojk från ett ungt bryggeri men som drivs av gamla stötar.
Jan de Lichte var endast 22 år när han togs fast och blev dekapiterad på stortorget i Aalst. Då hade han gäckat lagen och agerat flamländsk Robin Hood ett tag. En av Belgiens mest potenta veteöl döljer sig bakom namnet. Makalöst god, bryggd med fyra sädesslag** och en riktig sommarkvällssmekning.

Tack för stulen uppmärksamhet/
Jens Skrubbe

*Ingelmunster var från början ett kloster bildat av engelska missionärer på 600-talet, därav namnet. Anglo Monasterum blev till Ingelmunster…
**korn, vete, bovete och havre

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s