Om att hålla färgen…

Nå, finns det färgkoder inom den belgiska ölvärlden? Fruktölen har en ganska tydlig kod men finns den även på ‘vanlig’ belgisk öl. Ska man passa sig för svarta etiketter eller är det koriander i öl med grön kapsyl? Vitt = innehåller vete och blå = innehåller smurf*?

20121211-204506.jpg
Vissa och mestadels klosterale pysslar med färgkoder men man får inte ta dessa för sanningar. Floreffe från Lefebvre har en tydlig kod och de får agera tumregel men det finns många undantag. Många blonda öl kring 6% har den historiskt sätt gjort den gröna färgen till sin, på senare har den gula färgen siktats på blondisar. Det kan bero på en ökad flora av ekologisk öl som självklart grönfärgar sina etiketter och kapsyler…

20121211-205856.jpg
Rött är förknippat med mörk öl, dock av olika styrka. Det kan vara både ‘brunes’ och ‘dubblar’ men sällan öl över 8%. Just rödfärgade öl kanske har den tydligast markerade färgkoden av belgiska öl. Det finns en uppsjö…

20121211-211617.jpg
Vidare har vi gult på tapeten. Gult eller guld är den klassiska tripelfärgen eller färgen på stark, mullig och kraftig ljus ale. Likt den förrädiska lättdruckna ölen har, men framför allt hade många ‘triplar’ den gyllene kulöre. Nu för tiden klär blått triplar till höger och vänster men…

20121211-223344.jpg
…för vissa tillhör blå den mörka, kraftiga och mäktiga mörka ölen över 8%. Jag är inte säker om allt detta är ett imaginärt spöke i mitt huvud eller om det faktiskt finns en kod. Vi får fråga Dan Brown…

Tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

*vit, silver och babyblått är ganska vanligt på veteöl dock tror jag inte man offrar smurf på blå öl, de är utrotningshotade…

1 tanke på “Om att hålla färgen…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s