Ljus i mörkret…

Maken till glädje när jag idag sprang på ett gäng Saison Dupont kan beskrivas som minst sagt stor. Man blir ganska mörk i blicken när man går in på Systembolaget så här års. Det är stouter, porters och mörka julöl så långt ögat når. Trevligt förvisso och säsongen kräver månne detta men för en Tripel och Saisonmänniska som mig kan det bli lite enahanda…

20121210-171838.jpg
Saison Dupont* är en öl sprungen ur vallonsk bondöltradition, bryggd till perfektion av Brasserie Dupont. Detta är den moderna och den kommersiella saisonens urmoder. Torr som Sahara och fruktig som Eden. Tämligen oförändrad sedan födelsen 1920 bestående av 100% Dingemans pilsnermalt och behagligt kryddad med East Kent Goldings och Styrian Goldings.
Saisonöl levde ett tämligen undanskymt liv tills en importör vid namn Don Freiberg såg till att den kom till USA och resten är som man brukar säga historia…

20121210-190044.jpg
1990 kom Saison Dupont Biologique och det var den första ekologiska ölen i Belgien. Något svagare än sitt äldre syskon men i övrigt en fullvärdig medlem bland de belgiska saisonerna.
Förra året (2011) släppte Dupontarna en torrhumlad variant (Saison Dupont Cuvée Dryhopping) för första gången och det fortsatte de med i år. Vansinnigt trevlig produkt även om den bara släpps på magnumflaska (och fat till ett fåtal lyckliga) vilket kan vara lite mycket en måndagskväll…

Tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

*Ölnördsfakta:
IBU: 32
EBC: 11
OG: 1054
FG: 1006
93% utjäsning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s