Medvetet varm öl!

När Tom Waits sjunger ”Warm beer and cold women” syftar han nog inte på belgisk glühkriek och kvinnor från Dinant, eller? Huruvida kvinnorna i Dinant är kalla kan jag inte svara på men jag har testat fyra olika glühkrieks. Det finns en trevlig festival i Essen där alla belgiska julöl (runt 160) presenteras. Den går av stapeln nästa helg om ni är sugna.

20121208-101850.jpg
Liefmans Glühkriek är en återkommande produkt kring jul och serverar man den som den ska, dvs vid 70 graders temperatur, så är det en upplevelse och en prisvärd sådan. Gärna tillsammans med en pepparkaka…

20121208-160159.jpg
Sedan finns det två varianter, ”Timmermans Warme Kriek” och ”St Louis Premium Glühkriek”, som är något för söta och med aningens mycket artificiell körsbärssmak (tänk björnklister eller barnmedicin). Nja, med god vilja sådär…

20121208-162741.jpg
Den absolut godaste går tyvärr inte att få tag och jag ber om ursäkt och är ledsen för det. Jag vill nämligen inte uppfattas som pompös eller kaxig men ”Hiete Kriek” från 3 Fonteinen är utan konkurrens så till den milda grad god att jag uteslutande kunde dricka den från sen november till mitten på mars!

Tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

4 tankar på “Medvetet varm öl!

  1. Liefmans Glühkriek är ett klockrent alternativ att sälja in till folk som kanske inte är så bevandrade i öl. Min arbetskamrat flashar med den för sin familj varje jul nu sedan jag tipsade om den som alternativ till glöggen.

    • Nja, vad namnet antyder så betyder det ‘het kriek’ och det finns nog ett recept hos varenda en av lambicbryggarna/blandarna.
      Det är sant att 2009 levererade Karel Goddeau de Cams ‘Hiéte Kriek’ till julölsfestivalen i Essen men 2010 när jag var nere hade han fått förhinder och då ställde Armand Debelder upp med deras husvariant av ‘Hiéte Kriek’. 400 gr körsbär/ liter, sötad med honung och kryddad med kanel, lagerblad och kryddnejlika. Mums!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s