Hommage till ett bråkigt ‘barn’

Sedan ett par år tillbaka har jag och min gode vän Gustaf bryggt ölen Södvik Säsong. Ölen bryggs till Ölands skördefest varje år och till vårt projekt Gustaf och Jens.

20121024-224641.jpg
Ölen är bryggd i Vallonsk bondölstradition och enligt konstens alla regler och smaken, färgen och utförandet är sprunget ur den klassiska saisonen.
Receptet har vi tagit fram tillsammans med mikroölsgurun Håkan Lundgren och sedan två år är den bryggd på Ängö Kvartersbryggeri.

Smakmässigt är det en torr, fruktig ale med lantlig och rustik karaktär. Lätt aprikosfärgad och med inbjudande doft som minner söt citrus och soldränkt äng. Den tilltalar såväl novisen som proffsen, de som dricker öl dagligen och de som sällan dricker öl. Kort och gott är det en fantastisk produkt.

20121024-230609.jpg
2011 blev Södvik Säsong förärad en bronsmedalj i klassen ‘belgisk ale över 6%’ på Stockholm Beer och i år (2012) släpptes den på Systembolaget.
Allt gick som en dans tills den dagen, den 1:a oktober när alla skulle kunna köpa vårt lilla skötebarn…

Sekundärjäsningen (kolsyrejäsningen) hade gått åt pipan, jästen fortsatte skapa kolsyra fast den inte skulle och trycket i flaskan blev enormt. Vissa flaskor pös i butiken, vissa i skumpande systempåsar på väg hem och andra stack (gushade) när man öppnade dem hemma. Förfärade, förvånade och förargade kunder lämnade tillbaka flaskor i rasande fart. Systembolagen fick lite panik och öl plockades bort och reklamerades.

Det folk och systempersonal inte visste var att vår lilla öl bara lättade på trycket lite, den ville inget illa och det hände inget som skadade den. När den väl fått lugna sig och blivit väl nerkyld så är det fortfarande vår underbara produkt. Lika välsmakande som innan, torr som fnöske och med stall och lädertoner. Behagligt fruktig utan att vara söt och när den vita skumhuvudet sakta sjunker undan så har vi en bryggd med hög drinkabilitet som gärna lockar till omtag!

20121024-230737.jpg
Nu finns fortfarande möjligheten att träffa denna busunge med glimten i ögat och nu har den lugnat ner sig, tack vare lite trolldom från Kalmar. Nu är den lugn och stilla. Dock vet vi inte hur länge den får vara ibland oss så det gäller att passa på…

Södvik Säsong status

En bekymrad men lycklig ‘förälder’ tackar för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

2 tankar på “Hommage till ett bråkigt ‘barn’

 1. Hej!

  Köpte en flaska och tyckte den var grymt bra! Härligt varmt kryddig med färsk ingefära och stråk av kardemumma i smaken. Tycker i alla fall jag… Beställde genast 4 till att levereras till den lokala systembutiken. Gick som tåget. Har provat en och kan konstatera att kapsyleringen (fortfarande) inte är 100%. Kapsylerna sitter helt enkelt för löst och det gör ju att det lätt pyser ut lite. Helt ok nu men risk att den inte klarar sitt bf-datum närkolsyretrycket så småningom tagit slut, men vem kan vänta så länge…?

  • Hej Pär!

   Kul att höra från dig och kul att du gillar ölen! Angående kapsyleringen har du helt rätt och det känns sådär men hade vi haft kork hade säkerligen flaskor exploderat. Så det finns två sidor av myntet. Flaskorna har ett djävulskt övertryck som skapades under sekundärjäsningen. Vad det gäller bf-datumet sånär jag inte så säker. Vad jag har sett så släpper flaskorna bara övertrycket precis som du och jag när vi ätit något olämpligt! När den lugnat ner sig slutar pysandet och ölen gushar också mindre vid öppnandet. Vi får se vem som får rätt!
   Hur som helst så har bryggarna trollat med de flaskorna som nu finns i omlopp så de är tämligen pys och gushfria. Tack för påhälsningen.
   Vi hörs och ses!
   Vänligen/
   Jens

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s