Betraktelser kring ett belgobibliotek

För mig har rädslan att möta überölnörden alltid gjort att jag vill hålla mig ajour med vad som händer samtidigt som jag vill veta vad som har hänt och när det har inträffat. Den här flugan internet är ju en hyfsad källa men det finns något som är stråt vassare…

20121026-230214.jpg
Ungdomar ute i cyberrymden, hör och häpna men det finns ett objekt som kallas BÖCKER och dessa tingestar har gett mig mycket nöje och mycket lärdom!
Utan att ta i menar jag att jag har ett av Sveriges största bibliotek med belgoölspublikationer. Lägg därtill övrig öllitteratur, ölkokböcker, belgoreseskildringar och andra belgorelaterade böcker.

20121026-230348.jpg
Fem av dem som jag inte kan klara mig utan:
1: Good Beer Guide Belgium (Tim Webb) Vi kallar detta alster ‘nya testamentet’. Otroligt bra källa till allt som har med belgisk öl att göra och en grym reseledare i Belgien. Oumbärlig och tack och lov så är den 7:e utgåvan på gång!

2: Bier Jaarbook 1995-1996 (Peter Crombecq) här har vi ‘gamla testament’. Ovärderlig källa för den som är ute efter att dricka och hitta vintageöl. En smått magisk källa till information som annars skulle försvunnit som en Saison Dupont i maj!

3: Belgium by Beer, Beer by Belgium (Annie Perrier-Robert & Charles Fontaine) Galen bok med små historier och stora berättelser. Förklarar saker tom belgarna har glömt bort och en uppsjö fantastiska bilder.

4: Ölkunskap (Jan Erik Svensson) Seriöst, vem i Sverige kan kalla sig ölintresserad utan att ha den här smarta, finurliga och oerhört informativa bok i hyllan. Där andra rabblar långa haranger utan mening förklarar ‘Janko’ öl på ett kort, koncist och väldigt humoristiskt sätt. All heder åt Sveriges ölmästare nr 1! MVG

5: Great Beers of Belgium (Michael Jackson) Det var här allt började, för mig och för många andra, och utan monsieur är jag tveksam att Belgiens ölvärld skulle sett så spännande ut. Självupplevda anekdoter blandas med kryddad fakta och skarpa smaknoteringar! Vila i frid, beerhunter!

Det finns förstås en mängd annan öllitteratur som är super men i min bok så är ovanstående i en klass för sig. Dock vill jag framhålla en ‘trilogi’ för de som vill fördjupa sig ytterligare i den belgiska ölfloran:

20121026-230618.jpg
A: Wild Brews ‘beer beyond the influence of brewer’s yeast (Jeff Sparrow)

B: Farmhouse Ales (Phil Markowski)

C: Brew like a monk (Stan Hieronymus)

Tre kanonböcker som behandlar kluriga belgiska öltyper, förklarar och även ger recept på hur du kan göra din egna öl i dessa stilar. Förträffligt.

Återgå till era böcker och tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

2 tankar på “Betraktelser kring ett belgobibliotek

  • Hej Anders.
   Som den boknörd du är antar jag att du är ute efter
   ISBN och det lyder som följer: 2-87953-047-4
   Min upplaga är tryckt i Luxemburg, Esch/Alzette 1996
   Jag hittade mitt ex på Amazon och för några hundralappar. Som sagt, verkligen en udda infokälla och mycket konstig men rolig info om allt mellan humle och jord…
   Du får självklart låna mitt ex om du vill. Hör av dig bara.

   Vänligen/
   Jens

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s