Sir Skrubbes reseskildring. #Dag 1

Äntligen har man så sakteliga landat i vad som egentligen hände i helgen. Saker och ting börjar sätta sig samt att stoltheten blir än mer gällande.

Denna högintensiva helg började redan med det tidigaste flyget från Bromma, landning, färd in till Bryssel, incheckning och ett snabbt bryggerimöte med Val-Dieu innan den ’riktiga’ dagen tog fart.

Till att börja med var det ett mingel i Bryggarnas Hus bland oss blivande riddare samt bryggare och diverse andra mer eller mindre kända ölmänniskor. Därefter var det uppställning och ståndsmässig procession upp till Saint Michael- och Gudulakatedralen.

Väl inne i denna vackra gotiska kyrkobyggnad möttes alla dessa ölmänniskor av två abbotar, den ena från klostret Maredsous och den andra från klostret Grimbergen, som höll en typ av högmässa som hyllad dels bryggarhelgonet St Arnold och dels öl i allmänhet. Det bjöds även på körsång och trumpetande. Mycket högtidligt och tämligen ovant.

Efter mässan var det åter dags att rätta sig i leden och det var åter dags för procession ner till Grand Place.

Efter mycket ståhej, musik, glada tillrop och en tilltagande publik gick vi in till den Gotiska Salen i Bryssels centrala stadshus (Hôtel de Ville). Där var det packat med människor och det skulle visa sig att det inte bara var ölmänniskor utan även Belgiens premiärminister Alexander de Croo, två vice premiärministrar, Bryssels borgmästare samt den amerikanska ambassadören. Om jag inte insett det innan förstod jag där och då att öl i Belgien är inget man tar lätt på!

Efter en timme bestående av tal, hyllningar och fyra hedersutnämnande var det äntligen dags att få inmundiga en öl. Under ännu mer pompa samt ännu mer ståt öppnade alla vi den årliga ölfestivalen Belgian Beer Weekend som även den hålls på Grand Place och under mässans första två timmar var det bara vi och övriga fackfolk på plats. Sedan kom resterande besökare men det är en annan historia.

Tack för uppmärksamheten/

Jens Skrubbe

Lämna en kommentar