Boon Oude Geuze VAT 79

I våras under ZBF var det premiär för den tredje i raden av ‘monoblends’ som Frank Boon kallar dem. De första två Boon Oude Geuze VAT 44 och Boon Oude Geuze VAT 77 var döpta efter de fat som merparten eller hela 90% av innehållet plockats i från. Detsamma gäller denna magiska produkt vid namn Boon Oude Geuze VAT 79.
  
Idag nåddes jag av ett rykte som sa att ca 3% av brygdens totalt 20520 flaskor eventuellt är på väg till Sverige vilket i så fall glädjer mig. Samma glädjespridare råkade även i förbifarten nämna att det antagligen kommer en fjärde variant under våren 2017.

  
Fat 79 är Frank Boons äldsta fat och tillverkades 1883 av tunnbindarfirman Persenaire som kom från Antwerpen med över 200 år gammal ek. Fatet rymmer 6700 liter och sedan 1986 använder bryggeriet detta fat för att lagra 3-årig lambic som mestadels används i prestigeprodukten Boon Oude Geuze Mariage Parfait.

  
VAT 79:an har legat ett år längre på fat än de övriga två vilket säkerligen bidragit till att den också är något starkare och klockar in på hela 9%. På grund av mängden gammal lambic smakar den vintage redan nu. Brygden är mjuk och mullig med väl balanserad och snygg syra. Jag ber till St Arnoldus att ryktet talar sanning…

Tack för uppmärksamheten/

Jens Skrubbe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s