Gruut (Gentse Stadsbrouwerij)

När Annick De Splenter drog igång bryggeriet 2009 var hon ingen duvunge i branschen. Uppväxt i en lägenhet ovanför bryggeriet Riva som förövrigt ägdes av hennes far och med en mor med rötter från det nedlagda bryggeriet Van Gistel.

  
Lägg därtill att Annick själv jobbat 10 år på Liefmans i Oudenaarde. Tanken var att hon skulle ta över efter sin far men eftersom Riva/Liefmans gick i konkurs 2007 fick hon tänka om. Självklart fanns drömmen om ett eget bryggeri men Annick visste vad som krävdes och hon insåg att hon behövde ha något som var unikt för att synas i bryggeritäta Belgien.

  
Svaret blev gruit/gruut. Dessa kryddblandningar som var humlets föregångare i Belgien. Två års forskande på Gents universitet samt en inlärningsperiod att handskas med den traditionella föregångaren till dagens öl tog det innan Gruut äntligen släppte sin första öl. En historisk veteöl som förflyttar dig bakåt i tiden. Den följdes snabbt av en blond, en bruin och en amber. Fyrtalet blev ett femtal när bryggeriet släppte kraftpaketet Inferno för fyra år sedan men därefter har det varit lugnt med nyreleaser.

  
Alla ölen innehåller den hemliga kryddblandningen som består av tre örter och eftersom bryggderna saknar humlen konserverade förmåga är Annick extra nogrann med renligheten. Nästa gång ni är i Gent rekommenderar jag ett besök på bryggeriet eller på bryggpuben som erbjuder mat, dryck, visningar och båtturer.

Tack för uppmärksamheten/

Jens Skrubbe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s