Notias

I augusti 2014 bryggdes en anmärkningsvärd brygd i Belgien. Kanske inte på grund av hur den smakar utan snarare uppkomst och genomförande. Det hela började med att några semestrande belgare ville hjälpa sina grekiska vänner ur den ekonomiska krisen…

  
…vilket resulterade i skapandet av en ny öl. Men nu går jag händelserna i förväg.

Till en början lyckades dessa belgare övertala munkarna på Chimay att stödja grekernas ‘saffransodlingar’. Efter detta ville belgarna även hjälpa dem att distribuera och sälja saffranet vilket slutade med att de ånyo gick till munkarna och bad dem att brygga en öl innehållande detta röda guld.

 Sagt och gjort. Munkarna såg den goda gärningen i hela projektet och lånade ut sin utrustning samt sin kunskap om ölbryggning. Märk väl att detta inte är en trappistöl eller för den delen en Chimayöl utan detta är Notias, en belgisk öl med ett grekiskt hjärta. Första och än så länge enda batchen motsvarade 325 hl eller 100000 flaskor och även om kritiken och motagandet gällande innehållet varit ljummet är tanken och handlingen väl värd att notera. 

Tack för uppmärksamheten/

Jens Skrubbe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s