Fyra nya belgare på Systembolaget…

…och då menar jag nya! Det är inte ofta det släpps nya tickningar på Systembolaget men denna gången är det fyra av fyra. Två genuina belgare och två blandlandsbelgare. Vilken härlig födelsedagspresent!Imorgon klockan 10 när dörrarna slås upp finner man bland dessa fyra nyheter, årets variant av Duvel Tripel Hop. Redan i november kunde jag berätta att årets humle var den ultrahippa Equinox. I övrigt är upplägget detsamma som förgående år men noterbart är att i år är Sverige med bland lanserings- och premiärländerna. Här kan du följa nedräkningen… Den andra otickade ölen kommer från Duponts digra utbud. Denna gång har detta underbara vallonska bryggeri producerat en ekologisk rököl till ett kulturhus i Gent vid namn Vooruit och som en gång i världen hade ett eget bryggverk. Triomfbier Vooruit, som ölen heter idag, är bärnstensfärgad och bygger på ett av deras gamla recept. Den nuvarande produkten hade premiär i maj 2013 när ställets 100 årsfirande drog igång. Även om öltypen inte är min favorit ser jag fram emot att äntligen få sätta tänderna i den.

  

Slutligen har vi två blandlandsbelgare signerade Stefan Gustafsson aka Mohawk som båda är bryggda på Proef i Lochristi. Den första produkten heter Mohawk Banyuls Blizzard och det är en årgångsporter som har bryggts med en komplex maltbas samt rörsocker och honung. Brygden är modernt humlad och ölen har legat sex månader på franska Banyulsfat. Välkommen!Nummer två heter Mohawk Imperial Brown Stout (Export 1937) som trots sitt namn är svart som natten. Ölen lär vara en kraftfull men balanserad smakbomb där inspiration har hämtats från ett receptet med rötterna i 1700-talets London men när man menar att denna versions recept har anor från 1937. Svårt att tro annat än att det smakar gott.

Tack för uppmärksamheten/

Jens Skrubbe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s