Två nya vallonare på Systembolaget…

…dyker upp kommande fredag klockan 10:00. Detta är två brygder signerade det rustika och lantliga bryggeriet Blaugies som ligger ett stenkast från den franska gränsen.
IMG_0197
image
Detta genuina familjebryggeri har huserat i regionen i århundranden och faktum är att bryggarfrun är besläktad med en hemsk stråtrövare som har fått ge namn åt den första ölen av de två. La Moneuse är en bärnstensfärgad produkt bryggd i saisonstil, torr och något jordig karaktär med skön restsötma och en fin dos av karamell.
image
Öl nummer två är en samarbetsöl mellan detta charmiga bryggeri och ett hippt bondbryggeri från Vermont i USA som heter Hill Farmstead. Lite krasst kan man säga att Blaugies körde på i klassisk anda och tog mer eller mindre grunden till deras dinkelbaserade Saison d’Epeautre som amerikanarna fyllde med Amarillohumle och vips har vi en ny öl i modern Farmhouse Ale-anda. Ölen har fått crossover-namnet La Vermontoise och är ett förträffligt exemplar i sin stil.
image
Jag tycker att ni bör köpa dessa brygder även om jag råder er att spara en krona eller två till släppet den 20/2 får då kommer det att kännas…

Tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s