Sommarens belgosläpp…

Igår, klockan 10, när Systembolagets dörrar slogs upp fanns det 2600 st Pannepot. Nu, 24 timmar senare, finns det knappt 200 runt om i landet. Jag är stolt över er!

20140602-224028-81628286.jpg
Denna mäktiga, mörka och kraftiga härlighet, från det fenomenala bryggeriet Struise, kanske inte är den somrigaste av sommaröl men med den potensen, smaken och historien rekommenderar jag att försöka lägga beslag på de sista flaskorna.

20140602-231235-83555084.jpg
Till detta junisläpp har det lyckats komma in två stycken produkter från det stabila och kvalitetssäkra De Ranke. Först ut är en variant på deras året-runt besking XX-Bitter som fått namnet XXX-Bitter. Skillnaden på dessa produkter är att den sistnämnda bara kommer en gång per år och att den har förärats med ännu mer Hallertau i sista humlegivan vilket framför allt ger den en magisk arom. Det är blott andra året som denna öl produceras och premiär för Systembolagets hyllor.

20140602-232255-84175444.jpg
De Rankes andra produkt är möjligen inte en lika stor kioskvältare som föregående öl även om den tilltalar skaran av syratorskar som finns där ute. Cuvée de Ranke är en ‘mengbier’, dvs en blandöl, där bryggeriet brygger och kultiverar en egen oblandand oud bruin i ett gammalt Rodenbach-fat. Den brygd blandas sedan med 33 % lambic från Girardin och vips har du en fabulös öl som klarar flertalet år i källan.

20140602-233536-84936562.jpg
Sist ut bland belgarna denna gång är Gregory Verhelst sommaröl La Rulles Estivale. Snygg, komplex men ändå relativt svag. Välbalanserat humlad med Warrior och Amarillo samt varsamt jäst med den kluriga Orvaljästen. Detta, mina vänner, kan vara sommarölen nummer 1.

Tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s