Skrubbes favoriter 2013, del 1

Under det gångna året har jag haft förmånen att dricka ett gäng nya belgiska öl* och jag väljer att dela upp dem i två delar. Nu är det inte alltid en ynnest att dricka nya produkter istället för gamla favoriter men är man ‘skadad’ så är man. Visst undrar jag ibland varför jag väljer underliggande öl när jag hade möjlighet att dricka 800 andra goda belgare?

20140103-231252.jpg
Nu har jag tack och lov fått dricka en del riktiga höjdarbrygder också. Av årets belgiska nyheter har jag valt ut fem stycken som sticker ut eller som har gett mig mer glädje än andra. Utan inbördes rangordning har jag valt följande öl:
Ypres (Struise)
Detta, mina vänner, är en oud bruin utöver det vanliga. Urbain är en mästare och bland de bryggare i världen jag högaktar mest. Mina skyhöga förväntningar på denna produkt överträffades. Magnifikt.

20140103-232421.jpg
Angelo PX (Proef)
Superbt, smakrikt kraftpaket från Dirks drömuppfyllningsbryggeri. Detta är en beställningsöl till restaurangen ‘Aards Paradijs’ och produkten har legat fyra månader på PX Solera Sherryfat. Underverk är en underdrift…

20140103-235913.jpg
De Cam Lambiek Special (De Cam)
Karel Goddeau har verkligen blandat öl på sitt lilla bryggeri som glädjer vår sura värld. Denna lambic har förutom körsbär även smaksatts med björnbär och framför allt krusbär. Man upphör aldrig att finna nya smaker i denna syrlighet av syrligheter…

20140104-001011.jpg
The Cloak of St Martin (Brunehaut)
Jag är fortfarande förbryllad att denna öl en plats här. Egentligen borde jag prova den igen innan den får glänsa bland dessa fem, men den gör sig fortfarande påmind från stund till annan och jag tycker det är fantastiskt att Brunehaut producerar en sådan här grym produkt. Fortsätt så, snälla…

20140104-001929.jpg
Drie Fonteinen Intense Red (Drie Fonteinen)
Körsbär upphöjt till två! Armand upphör aldrig att förmåna och utmanar ständigt mina smaklökar. Det här är inte bara bra utan även utmanande och nytt. Jag ser alltid fram emot nya produkter från Mr Debelders magiska palett och fingerspetskänsliga händer.

20140104-002905.jpg
Självklart finns det öl som är på målsnöret att titta in på den här listan. Här följer några bubblare:
Schuppenaas (Het Nest), Oude Quetsche Tilquin (Tilquin), Boon Vat 44 (Boon), Fort Lapin 10 Quadrupel (Fort Lapin) och OWA Grand Cru (OWA/Van de Bossche).

20140104-003533.jpg
Tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

*Totalt har det blivit 185 nya listningar varav 38 av dem är ‘blandlandsbelgare’, dvs öl som är bryggda i Belgien men inte av belgare. Exempelvis Omnipollo, Mikkeller och Mohawk…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s