Skrubbes favoriter 2013, del 2

2014 bjöd på en del rätt häftiga dryckesupplevelser tillika nya listningar. Det var en del gamla produkter och en del udda fåglar som försvann ner för min strupe. Till att börja med får vi gå tillbaka till slutet på mars, närmare bestämt min födelsedag…

20140105-171756.jpg
…efter en bryggarmiddag med Jef Versele från Van Steenberge hamnade jag på Akkurat. Jag hade i många år suktat efter en flaska som stod i deras skylt men jag hade aldrig vågat fråga efter den. Nu tog äntligen mod till mig och efter lite övertalning, ett telefonsamtal och rodnande kinder fick jag dricka Huyghes ‘Paranoia Roze’. Den var inte gudomlig och milt sagt ‘vällagrad’ men en otroligt trevlig födelsepresent! Tack Johan och Stene.

20140105-173819.jpg
Nästa upplevelse ägde rum i början på augusti när jag fick möjlighet att dricka den äldsta belgiska öl jag någonsin druckit. Jag hade kommit över en flaska Heyvaert Kriek från 1958 och tillsammans med några goda vänner inmundigades den. Vilken textur, vilken dryck, helt magisk i alla avseenden. Tack Magnus.

20140105-195120.jpg
Något av det mest sjuka jag var med om under 2013 var en ölnördsdejt på Östermalm den sista augusti. Det var den ena rariteten efter den andra och jag ska inte trötta ut er med en mängd snofsöl. Emellertid kan jag inte undgå att nämna två brygder från Cantillons kärl. Den ena lambicen var smaksatt med en italiensk druva som de inte får göra vin på utan druvan används till godis och parfym. Dock finns det inga regler som säger att den inte får användas i öl och det tog Jean van Roy till fasta på 2008 när de bryggde ‘Don Quijote’ åt Goblin Pub och Livingstone Club i Florens. Kanske var detta min absoluta favorit under hela året.

20140105-201132.jpg
På samma tillställning dök även denna udda Cantillon upp. ‘Spuyten Duivel’ är en lambic smaksatt med tranbär och gjord för New Jersey-krogen med samma namn. Produkten är en one-off från 2005 som resulterade i endast 168 flaskor och ett fat. Snacka om vit val! Det var sannerligen en god lambic men jag tror raritetsinfluenserna gjorde att den kändes bättre. Tack Ludvig, Fredrik, Magnus, Bill, Eric, Claes och Dennis!

20140105-201639.jpg
Slutligen vill jag rikta ett tack till Albin som gjort mig uppmärksam på två listningar som gått under min radar. Den första var Achel Blond Extra som är en hyllningsöl till abboten Marc Gallant och hans 75 årsdag. Den bryggdes först som en engångsöl 2004 men gjordes på nytt 2010. Den andra var en öl från Het Anker jag trodde jag hade druckit och som går under namnet Carolus D’or. Nu visade det sig att det var en jubileumsöl som egentligen heter ‘Carolus Classic Anno 1958’. Den bryggdes 2008 för att celebrera 50-årsjubileumet av världsutställningen i Bryssel och den är bryggd enligt ursprungsreceptet från just 1958.

Tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s