Felsmaker dit och felsmaker hit…

Nej, jag ska inte ge mig in i diskussionen om felsmaker som rådde i ölbloggosfären för ett tag sedan. Det där kan många redan mycket bättre plus att många öl i Belgien skulle klassas ut eftersom de ofta har fenoler, diacetyl, isoamylacetyl och dimetylsulfid (DMS).

20131211-235121.jpg
Dock ska jag för egen del bli bättre på att känna igen dessa ‘udda’ smaker i öl. Ni har säkert listat ut att det är på grund av min pågående domarutbildning som jag investerat i ett kit med tio olika ampuller innehållande kemi. Blandat med en relativt neutral öl ger dessa olika pulver ölen en korrekt men väl utpräglad smak, en felsmak eller en skadad öl.

20131211-233421.jpg
De tio smakerna är som följer:
Fenolisk (kryddnejlika, kokt skinka)
Isoamylacetat (banan, päron)
Diacetyl (smörkola, popcorn med smörsmak)
DMS (burkmajs, kokta grönsaker)
Järnsulfat (metall, näsblod)
Humleoljaextrakt (humligt, gräsigt)
Vätesulfid (ruttna ägg)
Skunkig (ljusskadat, nybryggt kaffe)
Kartongigt (oxiderat, blöt wellpapp)
Unket (fuktig källare, jordig)

20131212-000231.jpg
Eftersom ampullerna blandas i en liter öl vardera tänkte jag inte göra detta själv utan skulle behöva lite hjälp. Jag planerar att arrangera en provning med dessa tio öl för 12-16 pers i mitten på januari. Om ni är sugna på att vara med så mejla gärna mig. Det finns möjlighet att sätta upp sig på en reservlista genom att mejla mig.

Tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s