Royale Union Saint Gilloise

Häromdagen tog Sverige en skön skalp mot Irland i VM-kvalet i fotboll. På tal om fotboll så bryggs världens grymmaste supporteröl i Bryssel av de minst lika grymma Cantillon!

20130908-224045.jpg
Likt Sverige spelar klubben i blågult och de heter Royale Union Saint Gilloise. Familjen Van Roy som äger bryggeriet är hängivna fans till klubben. När Saint Gilloise lyckades vinna division 3b säsongen 2003-2004 blev familjen så till sig att de skapade ölen Cuvée de Champions. En oblandad tvåårig Lambic torrhumlad med Styrian Goldings och primad med lite karamellsocker för att kicka igång sekundärjäsningen i flaskan.

20130908-224526.jpg
Dock blev samma familj så besviken och bestörtas när samma förening rasade ner till belgiska division 4 för några år sedan att de beslöt sig för att ändra namnet på ölen till Cuvée Saint Gilloise.
Numer är laget tillbaka i division 3b och tack vare gårdagens vinst mot RFC Union La Calmine gick RUSG upp på andra plats i tabellen. Det kanske blir namnbyte igen?

20130908-225511.jpg
På mitt första Cantillonbesök 2005, när jag inte visste bättre frågade jag i min okunnighet om det var RSC Anderlecht* som ölen var bryggd till. Den blicken jag fick av Jean då hade kunnat döda en mindre drake sedan var det nog talat om det…

Tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

*Bryggeriet ligger i Anderlecht, Bryssel, så frågan var inte helt uppåt väggarna…

2 tankar på “Royale Union Saint Gilloise

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s