Délices et Caprices

Bryssel är likt alla huvudstäder, en stad där man inte alltid sätter service i första rummet eftersom det alltid kommer nytt folk, nya kunder och nya gäster. Allt som oftast blir man behandlad därefter.
Ölbutiker är inget undantag. Dock finns det ett ställe som skiljer agnarna från vetet, ett undantag från regeln.

20130729-232602.jpg
Délices et Caprices som ligger på en skitig sidogata, anonymt men hur centralt som helst. Gå in i Europas äldsta galleria St Hubert (från Grand Place) och sväng första höger (Rue des Bouchers 68). Här ligger Pierre Zubers eminenta lilla butik och smakshop.

20130729-233129.jpg
Pierre, som ursprungligen är Schweizare, startade butiken våren 2005 som ett extraknäck medan han pluggade till kock, eller rättare sagt kock med specialisering på mat med öl i och till. Om jag inte missminner mig är det en utbildning på åtta år. Först måste man nämligen utbilda sig till kock under fem år och sedan är det ytterligare tre år för att få lag mat med öl!

20130729-233916.jpg
Jag hade turen att springa på Pierre när han precis hade öppnat och märk av min förvåning när han helt sonika gav oss en storflaska Bon Secours Ambrée innan vi lämnade butiken. Sedan dess går jag alltid dit när jag är i Bryssel.

20130729-234827.jpg
Sist jag var där plockade han fram en plasttunna med ettårig krieklambic (det finns inte, egentligen) och bjöd oss på några glas. Hur trevligt är inte det? Han tar sig alltid tid och är alltid makalöst trevlig sedan skadar det inte att han har en engelska som engelsmän kan vara avundsjuka på!
På hyllorna, som numer har blivit färre eftersom han har tre bord där man kan slå sig ner för ett par glas och en chark/ostbricka, ser det kanske inte så överdådigt ut men ställer man rätt frågor så dyker det upp den ena godbiten efter den andra. Antingen köper man hem eller så ställer han eller hans fru som också jobbar där in ölen i kylen innan servering.

20130729-235641.jpg
Nu får vi se hur länge Pierre blir kvar på nuvarande adress eftersom hyresvärden vill chockhöja hyran. Dock behöver vi inte oroa oss för att han försvinner eftersom det finns reservplaner. Det visade sig också att förutom ölen i butiken har han två andra lager plus en ölöverbelamrad lägenhet så det finns rum för expandering! Jag kanske ska anmäla mig som volontär när det kommer till sortering och kategorisering?

Tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

1 tanke på “Délices et Caprices

  1. Trevligare människa än Pierre får man leta efter.. Otroligt synd med hyran, fast kanske kommer något gott ur det hela!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s