Slaapmutske Tripel

Ikväll kommer jag kunna presentera en av, enligt mig, världens bästa fatöl på jobbet. Slaapmutske Tripel är bryggaren Dany de Smets första öl och den såg dagens kommersiella ljus 1999.

20130502-152515.jpg
Många svenskar tycker namnet är förvånansvärt roligt och jag är tämligen trött på fnissande gubbar i 50-årsåldern som beställer en slapp… (Väx upp!)
Det har inget med det att göra utan är helt enkelt ett flamländskt ord med samma dubbeltydighet som det engelska ordet ‘night cap’.*
Ölen föddes nästan samtidigt som Dany och hans fru Marleen Vercaignes son Jonas. Traditionsenligt kallades ölen till en början ‘Jonas bier’ men när den skulle ut på marknaden ville de ha ett annat namn.

20130502-153524.jpg
Geniknölar gnuggades men man kunde inte hitta något passande namn. Samtidigt skulle man ta hand om ett spädbarn som vägrade sova på nätterna Efter många sömnlösa dygn fick de rådet av Marleenes mamma att doppa Jonas napp i öl och det gjorde tricket! Genom ett trollslag löstes familjens gordiska knut! Jonas sov på nätterna och namnet på ölen samt bryggeriet var givet.

20130502-154302.jpg
En smålustig situation hände när Systembolagets motsvarighet i Norge, Vinmonopolet, skulle ta in ölen. Allt var i stort sett klart när de nåddes av ovanstående historia. Dock hade den multiplicerats i magnitud och när de hörde den lät det som Dany och Marleen matat Jonas med öl för att han skulle sova och ölen stoppades! Tack och lov har det styrts upp och nu är Slaapmutske Tripel en stående produkt på Vinmonopolet. Förhoppningsvis får vi också möjlighet att köpa den i Sverige snart också. Om den liggande offerten går igenom kan vi köpa Tripeln på 75:a inom en snar framtid…

Tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s