Orval Ambassadeur

Varje år väljer Orval ut en mängd krogar, barer och restauranger som får stå som flaggskepp och ambassadörer för deras öl. 2013 blev 337 ställen förärade med utmärkelsen ‘Orval Ambassedeur 2013’.

20130403-205459.jpg
De flesta av dem (241) ligger i Belgien men resten är utlokaliserade runt om i världen. Konstigt nog ligger ingen av dem i Norden, antagligen på grund av ovetskap. De krogar som ligger extremt långt borta har möjlighet att få en ‘light’version som gäller över tre år (Orval Ambassadeur Honoris Causa). Ansökan för 2014 har redan gått ut så vi får inte se någon Orval Amassadeur här i krokarna förrän tidigast 2015.

20130403-213118.jpg
Kriterierna man måste uppfylla är relativt enkla. Det handlar om ‘presentation’, ‘service’ och ‘kunskap’.
Med presentation menas att ölen ska synas och framställas på ett förtjänstfullt sätt. Om du har pyntat med andra Orvalprylar är det självklart ett plus.
Under servicebiten ligger själva serveringen. Rätt glas och korrekt upphälld är givetvis krav. Gästen ska också ha möjlighet att välja på ung och gammal, sval eller kall. Orvalosten ska också finnas på menyn och allt detta ska serverad med ett leende!
Kunskap är precis som det låter. De som serverar ska kunna skrönan om Mathilda och även kunna svara på frågor om bryggeriet och ölen.

20130403-213142.jpg
För att kontrollera att krogarna sköter sig finns det en förening som heter ‘Confrérie des Sossons d’Orvaulx’ men det finns också en del oberoende själar med koppling till bryggeriet som ‘Walraffar’ för att sedan rapportera hur de blivit bemötta, vilken servicenivå det är och hur kunskapsnivån Den krogen som lyckas bäst och som utvecklar varumärket eller använder ölen på flera olika sätt, i mat och så vidare, har chans att få det prestigefyllda vandringspriset som visas här ovan.

20130403-214438.jpg
I år kan Dubh-Linn i Wolfsdonk stoltsera med statyn i brons och Val Saint Lambert kristall. 2007 fick alla ambassadörer en Orval på Jeroboam (3 liter) som en extra bonus. Hur grymt är inte det? (Eller är det bara jag?)

Tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

3 tankar på “Orval Ambassadeur

    • Nja, Magnus, de menar att de är måna om varumärket och att gästen ska få den ultimata Orvalupplevelsen. Men, visst är det så att eftersom de är ‘förbjudna’ att göra reklam så är detta ett effektivt sätt att gå runt lagen…

      • Ah, då förstår jag lite bättre. Det förklarar varför man ser så relativt lite Orval-prylar på krogarna. Bra öl, länge sedan jag drack den. Funkar kalas till potatismos.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s