Vlaamse Stoovflees

Med anledning av dagens släpp och framför allt en av ölen så tänkte jag yppa en av mina kulinariska hemligheter, Vlaamse Stoovflees eller Carbonnades Flamandes.

20130402-224807.jpg
En av ölen som släpptes idag och som glöms bort i bruset av lyx och nördöl är Ichtegems Grand Cru. Inte nog med att det är en klassisk oud bruin där syran inte är det primära utan balansen. Vad man nu tycker om det så är det en exemplarisk bas i kommande recept så rusa iväg och fynda den prisvärda flaskan!

20130402-225724.jpg
Skrubbes Stoovflees:
1,8 kg benfri nöt, högrev eller lyxigare i kubform
1 tsk salt
1/2 tsk nymald svartpeppar
Tillräckligt med vetemjöl
Smör
Tre stora finskivade gula lökar
1 75 cl Ichtegems Grand Cru
Färsk eller torkad timjan efter smak
2 lagerblad
1-2 kantfria toastbröd bredda med valfri senap
Tre matskedar ‘Sirop de Liege‘ eller en handfull torkade katrinplommon
Rödvinsvinäger efter smak

20130402-233505.jpg
Salta köttkuberna och rulla dem i mjöl. Bryn dem på alla håll och kanter i gjutjärnsgryta eller panna
om möjligt, lyft åt sidan. Ta inte för många i taget. När köttet är brynt fräser du löken. Ta det varsamt och rör hela tiden. Ungefär 15 minuter. Om du haft förmånen att ha en gryta häller du tillbaka köttet om inte sammanför du köttet och löken i en gryta. Oavsett så häller du ungefär en dl öl i pannan där du stekt köttet och löken för att deglacera pannan, dvs skrapa bort alla stekrester för de ska med i grytan! När det är klart tillför du all vätska till grytan med köttet och löken plus att du adderar timjanen, lagerbladen och siropen/katrinplommonen. Låt det sjuda upp. När det har sjudit en halvtimme lägger du de senapsbredda brödskivorna med senapen neråt i grytan. Efter ytterligare en och en halv till två timmar (eller längre) är grytan färdig och fem minuter innan servering rör ni ner vinägern och tar ut lagerbladen och timjanen. Salta och peppra efter behag.
Servera med nystekta eller nyfriterade pommes frites och god öl!
Smaklig måltid!

Tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

4 tankar på “Vlaamse Stoovflees

    • Jättekul Ulf! Boskeun är fenomenal. Gott för er.
      Ja, Roger, jag håller med. Ledsen för Pressklubben men det såg ut som du fått i dig några trevliga belgare! Nästa gång vi ses så ska jag se till att du får dricka Chimay i ett profilglas nästa gång!

  1. Jag blir hungrig redan kl. 10 på morgonen när jag läser artikeln. Ichtegems Grand Cru är väldigt prisvärt och dessutom ett bra instegsöl för folk som ”bara gillar rödvin”.

    ”Vlaams stoofvlees” heter det förresten, utan böjnings-e och med fv istället för vf, eller oftast kort och gott ”stoofvlees”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s