En vacker skröna.

Om vi förflyttar oss ett millenium bakåt i tiden och låter tankarna vandra ner till ‘klacken’ av Belgien, Pays de Gaume (Gaumernas land). Vi befinner oss i ett vackert, kuperat landskap täckt av skog och storslagenhet. Vi hör ett porlande vattendrag och ser ett sällskap komma ridande…

20121125-233608.jpg
…och det är framförallt en kvinna som drar åt sig blicken. Vacker men sorgsen, i pråliga kläder träffar vi Mathilda av Lothringen som är törstig och trött efter en lång dag till häst. Hon liksom vi hänförs av det otroligt vackra landskapet och när hon ser vattnet uppmanar hon till avstigning.
Hon skrider ner till vattnet och kupar sina händer till en skål och låter sig väl smaka av det friska och kalla vattnet.

20121126-092509.jpg
Då märker hon till sin stora fasa att hennes vigselring från giftermålet med den framlidne Geoffry IV (puckelryggen) har försvunnit ner i vattnet.
Förtvivlad faller Mathilda ner på knä och ber till den heliga Maria att om hon får tillbaka sin ring ska hon förära henne ett kloster på denna plats. Plötsligt bryter en forell vattenytan och i munnen har den ringen! Gud ske lov.

20121125-234556.jpg
Spontant utbrister Mathilda att:
– Detta var sannerligen en gyllene dal (Aureus Vallis som sedan blev Orval).
Mathilda håller sitt löfte och idag kan vi fortfarande besöka klostret, vandra runt bland ruinerna och besöka Mathildas källa.

20121125-235442.jpg
Vad ölen anbelangar så är det en helt annan historia…

Tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s