Två givar humle… (redigerad version)

Idag är det exakt 82 år sedan som den belgiska humlevärlden blev ett amazonsamhälle. Den 27:e februari 1931 förbjöds nämligen den manliga humlen i Belgien. Detta var ett steg i ledet att ‘rena’ den belgiska humlen vars rykte vid den här tiden var sådär…

20130227-175554.jpg
I ölbryggning vill man åt honblommorna/kottarna och i Belgien kom man fram till att man ville ha en obefruktad* humle i sin öl. Skillnaden på befruktad och obefruktad humle är hårfin men belgarna får en humle med mer alfasyra men som är mindre stryktålig.
I Storbritannien har man kvar den manliga humlen på grund av deras kallfuktiga klimat och för att humlen mognar snabbare när den befruktas normalt. På de flesta andra platser är den utrotad eller förbjuden att odla.

20130227-175740.jpg

Att man vill ha bort hanplantor är för att
(A) få obefruktade honblommor/kottar
(B) för att ha humlefält med identiska genetiska ”kloner” av en enda honplanta utan att få frösådd i fältet av nya sorter med varierande och okända egenskaper.
(C) de tar plats men ger ingen skörd.
Ett anledning att behålla dem (i t.ex. nya eller besvärliga miljöer) är den vanliga. Med könlig förökning av plantor via frön får man större genetisk diversitet och sannolikheten att hela fältet skall gå under i samma sjukdom/regnblöta/torka e.t.c. minskar. Diversiteten ger dock även diversitet i smak, beska och skörd mellan plantorna (ej kloner) och det är det man vill ha bort under punkt (B) ovan (med viss risk dock…)

20130227-175800.jpg

På tal om humle kan jag meddela att årets variant av Duvel Tripel Hop är färdig och kommer att släppas den 15:e mars i Belgien. Duvel Tripel Hop 2013 är som sina föregångare humlad med Saaz Saaz och Styrian Goldings men i år har man bytt ut den tredje humlen mot den japanska sorten Sorachi Ace. Den sistnämnda har även använts i torrhumlingen.
Precis som 2012 kommer den finnas tillgänglig både på 33 cl och 75 cl.
Hoppas Systembolaget följer trenden med att plocka in denna specialöl och tar in årets variant också.

20130227-175840.jpg

Tack Carl Tiger och tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

*Befruktning sker via sticklingar

2 tankar på “Två givar humle… (redigerad version)

 1. Tycker du skriver lite förvirrande här. Det finns förvisso hanplantor av humle, men de har inga kottar (bara små oansenliga pytteblommor i vippor). Inga som helst delar av hanplantor har någonsin använts i bryggning (det är ju honplantornas kottarna man vill åt), så varför tala om manlig humle i smaktermer?
  Att man vill ha bort hanplantor är för att
  (A) få obefruktade honplantor/kottar (utan frön = andra smakegenskaper som du skriver, oftast bättre men inte alltid).
  (B) för att ha humlefält med identiska genetiska ”kloner” av en enda honplanta utan att få frösådd i fältet av nya sorter med varierande och okända egenskaper.
  (C) de tar plats men ger ingen skörd.
  Ett anledning att behålla dem (i t.ex. nya eller besvärliga miljöer) är den vanliga. Med könlig förökning av plantor via frön får man större genetisk diversitet och sannolikheten att hela fältet skall gå under i samma sjukdom/regnblöta/torka e.t.c. minskar. Diversiteten ger dock även diversitet i smak, beska och skörd mellan plantorna (ej kloner) och det är det man vill ha bort under punkt (B) ovan (med viss risk dock…)

  • Tack!
   Jag erkänner att jag inte kände mig bekväm med texten utan att jag mest gick på slentrianminnesbilder utan att dubbelkolla fakta…
   Vilken otrolig klartext. Fantastiskt. Jag använder gärna din saklighet och redigerar om min text!
   Tack igen!
   Vänligen/
   Jens

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s